Tre jätteskalv skakar Filippinerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre väldiga jordbävningar på rad har drabbat södra Filippinerna. Skalven nådde 7,3–7,5 i styrka tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, rapporterar seismologer.

Det första skalvet inträffade åtta minuter över sex lokal tid, åtta minuter efter midnatt svensk tid. De andra jordbävningarna kom som efterskalv.

Tsunamivarning är inte utfärdad, rapporterar varningscentrumet för Stilla havet på Hawaii. Uppgifter om skadade eller materiella skador har inte heller kommit men så starka skalv kan vålla vidsträckt förödelse.

Skalven skedde till havs, med epicentrum tio mil sydväst om Cotabato på landets näst största ö, Mindanáo längst i söder. De låg 575 kilometer–605 kilometer ner i jordskorpan, rapporterade US Geological Survey.

Filippinerna drabbas ofta av allvarliga jordbävningar. Landet som består av över 7 000 öar ligger i Eldringen i Stilla havet där den seismiska och vulkaniska aktiviteten är hög. Det är just där kontinentalplattor möter och nöter mot varandra, något som bygger upp starka spänningar i jordskorpan vilka till sist får sin utlösning i form av skalv.

Att skalven var så djupt i jordskorpan förklarar att de inte orsakade en flodvåg, säger chefen för Filippinernas vulkanologiska och seismologiska institut Renato Solidum.

– Vi har inte fått rapporter om skadade människor eller materiella skador, säger brandbefälet Marion Macapili på Mindanao.

Det starkaste av de tre skalven som inträffade inom 67 minuter fastställdes senare till magnituden 7,6. Vaga skakningar kändes i huvudstaden Manila, 80 mil från epicentrumet.

TT

Publicerad: