Nyheter

"Resorna är ändå politiskt olämpliga"

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om Arkelstens framtid

Partisekreterare Sofia Arkelsten (M) kan andas ut.

Det blir inget åtal för bjudresorna.

– Att åklagaren inte inleder någon förundersökning är inte förvånande. Men bara för att man inte bedömer att bjudresorna är något brott, betyder inte att det är politiskt lämpligt, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Aftonbladets Lena Mellin.
Aftonbladets Lena Mellin.

Arkelstens resor till Tanzania, Frankrike och Finland bedöms inte vara några mutor. Ej heller den BMW Hydrogen 7 hon fick testköra. Den bedömningen gör överåklagare Gunnar Stetler.

Tydligare regler

Men oavsett det anser Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin att Arkelsten borde ha handlat annorlunda.

– De här gratisresorna är politiskt olämpliga. Politiker borde hålla sig för goda för sådant och det blir ännu olämpligare när man själv är verksam inom det område som företaget som bjuder är verksamt inom.

Behövs det ett tydligt regelverk kring detta som politikerna kan följa?

– Det borde ju inte behövas ett regelverk. De borde ju själva kunna använda huvudet och räkna ut hur de ska göra. Men nu verkar det ju som om de inte kan det så det kanske behövs ändå.

Var går gränsen för muta, enligt dig?

– Finansdepartementet har tagit fram en handbok, ”Om mutor och jäv”, som vänder sig till statligt anställda och förtroendevalda. Där står det: ”En anställd eller förtroendevald ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete”. "Inte ens kunna misstänkas", det tycker jag är piffigt och bra skrivet.

Finns på kartan

Enligt Lena Mellin förlorar Sofia Arkelsten mycket i trovärdighet på grund av bjudresorna hon har tagit emot.

– Så fort hon uttalar sig om kärnkraft eller oljebolag i framtiden så kommer man ju undra om hon går deras ärenden.

Hur ser du på Arkelstens framtid inom politiken? Kan hon skaka av sig skandalen nu när hon friats från brottsmisstankar?

– Det roliga är att vad som helst kan hända i politiken. Starten blev ganska trög för henne. Samtidigt finns hon på kartan nu, alla vet vem hon är!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter