Arkelsten: Bra att det kommit ett beslut

– Jag välkomnar att vi gör en likartad bedömning, säger Sofia Arkelsten efter att det blivit klart att överåklagaren Gunnar Stetler inte inleder någon förundersökning om misstänkt mutbrott.

Hon säger vidare att hon är glad att det nu kommit ett besked.

Beslutet att det inte blir någon förundersökning meddelades av överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption klockan 15 i dag.

Först tystnad

Beskedet gav dock inga omedelbara glädjereaktioner från Moderaterna. Varken Fredrik Reinfeldt eller huvudpersonen själv ville till en början kommentera ärendet över huvud taget. Först vid halv fem på kvällen kom Sofia Arkelsten med en första offentlig reaktion i form av ett kort pressmeddelande.

”Det är bra att åklagaren fattat ett beslut och jag välkomnar att vi gör en likartad bedömning. Jag beklagar om det tidigare har uppfattats som att jag låtit mig påverkats på ett otillbörligt sätt.”

Fick resor

Hon vill inte ge några intervjuer eller ytterligare kommentarer.

Frågan om eventuella mutbrott väcktes efter att Aftonbladet och flera andra medier skrivit om resor till bland annat Frankrike och Finland som Arkelsten bjudits på av oljebolaget Shell respektive kärnkraftslobbyn. Hon fick också gratis disponera en exklusiv BMW under en period.

Det som överåklagaren har utrett är om resorna kan räknas som mutor och bryter mot lagen eller om resorna varit motiverade genom Arkelstens riksdagsuppdrag. Stetler kom alltså fram till att det inte handlar om mutor.

Publisert: