Börser faller tillbaka

NYHETER

Efter gårdagens globala börsrally väntas en motreaktion i dag. De ledande Asienbörserna har fallit under morgonen, och även Europabörserna beräknas falla under den inledande handeln.

Tokyobörsen fortsatte först att stiga, efter beskedet under natten till i går om ett gigantiskt räddningspaket värt 750 miljarder euro för euroländer i kris. Men strax före stängning, vid 7.45 svensk tid, hade oron för en europeisk skuldkris kommit tillbaka och Nikkei 225-index hade gått ned med 1,3 procent. Hongkongbörsens Hang Seng-index hade samtidigt sjunkit med 1,4 procent.

Börserna i London, Frankfurt och Paris väntas tappa 0,4–0,7 procent när de öppnar vid klockan nio svensk tid, skriver Reuters. Under måndagen uppvisade de europeiska börserna den största uppgången under en enskild dag på ett och ett halvt år. Stockholmsbörsens OMXS-index steg med 6,3 procent, med finansaktier som främsta draglok.

Även euron fick ett rejält lyft i går efter nyheten om krispaketet. Men på tisdagsmorgon hade eurons kurs gentemot dollarn fallit tillbaka till 1:27, ungefär samma nivå som i fredags.

TT