Wolfgang Hansson

USA kommer göra allt för att få Assange utlämnad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De behandlar Assange precis som bin Ladin

Inte sedan terrordåden den 11 september har USA startat en sådan jakt på en enskild person och organisation.

I amerikanernas ögon verkar han vara lika farlig som Usama bin Ladin.

Med Assange gripen och häktad kommer USA att göra allt för att få honom utlämnad.

USA har blivit tagna med brallorna nere och gillar det inte. Efter de senaste wikileaks-avslöjandena har man gjort allt för att sätta stopp för organisationens publicering av hemliga dokument. Stämningen i USA är extremt upphetsad och en rad normalt hyfsat sansade personer har ropat på såväl avrättning som livstids fängelse för Assange. Innan han ens blivit åtalad för något brott.

Assange och Wikileaks attackeras på alla fronter.

USA har pressat internetleverantörer att plocka bort wikileaks från sina servrar. USA gör allt för att förmå andra länder att frysa och strypa Assange och Wikileaks konton och finansieringskällor. De utsätts för cyberattacker som gör att sajten blockeras.

När stora kontokortsföretag som Visa och Mastercard stoppar betalningarna till Wikileaks utan rättslig grund luktar det rejält illa.

Intrycket är att USA sätter likhetstecken mellan Assange och Usama bin Ladin. Ett antal länder verkar allt annat än ovilliga att delta i förföljandet.

Svår sits

I den här jakten är den svenska internationella efterlysningen av Assange till stor hjälp för USA vilket sätter Sverige i en svår sits eftersom våldtäktsanklagelserna inte har något med dokumentpubliceringen att göra. Med Assange gripen finns möjligheter för USA att begära honom utlämnad. Därmed inte sagt att varje sig Storbritannien eller Sverige är villiga att gå med på en utlämning. Först måste USA producera ett antal åtalspunkter. Vilket kan bli svårt eftersom det inte är Assange som läckt de hemliga dokumenten. Wikileaks har bara publicerat dem i likhet med ett antal högt ansedda tidningar. En frenetisk förunderöskning mot honom pågår beordrad av justitieminister Eric Holder.

Oavsett är det en process som kommer att ta tid.

Om Assange skulle begäras utlämnad för brott som kan ge dödsstraff är det inte troligt att Sverige utvisar honom. I så fall krävs garantier för att ett eventuellt dödsstraff inte verkställs.

Även för Storbritannien är Assange en het potatis. Ska de utlämna honom till Sverige eller behålla honom och riskera en konflikt med USA om en eventuell utlämning? Det faktum att Assange förnekade borgen kan tolkas som ett mått på graden av bryderi.

Folkstorm

Den brittiska regeringen har fördömt Wikileaks verksamhet men många britter stödjer Assange. Risken för en folkstorm är uppenbar om han utlämnas till USA och ett långt fängelsestraff.

Inte heller Sverige vill öppet gå USA:s ärenden i den här affären. Sverige kommer att ha ögonen på sig. Redan undrar många över den märkliga rättsliga hanteringen av våldtäktsanklagelserna och undrar om det finns amerikanska påtryckningar bakom.

Jag hade under dagen tre av BBC:s program i luren som ville ha svenska kommentarer. Det internationella mediaintresset är enormt.

USA:s ilska handlar bara delvis om de redan publicerade dokumenten som egentligen bara ger den nakna sanningen om USA:s syn på världen. Framförallt är man rädd för vad som kan tänkas komma framöver från Wikileaks. Det gäller att stämma i bäcken och få stopp på läckagen.

Publisert: