”En julhälsning från Jimmie Åkesson”

Reinfeldt besviken på oppositionen

Det blev Reinfeldts första förlust: Nu måste regeringskansliet spara 300 miljoner.

Eftersnacket kom att handla om besparingen leder till neddragningar eller inte.

– Det behövs inte, säger Peter Hultqvist (S).

– Det blir en permanent neddragning. En julhälsning från Thomas Östros (S) och Jimmie Åkesson (SD) till regeringskansliets anställda, sade Fredrik Reinfeldt (M).

Sverigedemokraterna blev tungan på vågen i omröstningen. Efteråt var Fredrik Reinfeldt snabb att konstatera att det nu blir besparingar inom regeringskansliet.

– Oppositionen vill framställa detta som en besparing utan konsekvenser, och försöker på det sättet föra svenska folket bakom ljuset. Stå för det ni gör Östros och Åkesson, sade Reinfeldt till Aftonbladet.

"Svårare styra Sverige"

Reinfeldt sade också att han förväntar sig fler liknande nederlag längre fram.

– Många frågade mig varför jag inte var gladare än jag var på valnatten. Detta är anledningen. Jag sa till svenska folket att om Sverigedemokraternas röstas in i riksdagen kommer det bli svårare att styra Sverige.

Reinfeldt drog sedan paralleller till tiden med Ny Demokrati (då han först kom in i riksdagen). Han talade om "Bert Karlsson-doktrinen" som går ut på att Ny Demokrati mörkade hur man skulle rösta bara för att göra omröstningarna så oförutsägbara som möjligt och skapa mesta möjliga publicitet.

"Aldrig, aldrig ge SD inflytande"

Då pratade dock Moderaterna med Ny demokrati.

– Det är inte aktuellt i detta fallet, säger Reinfeldt.

Sen skickar han en passning till oppostionen:

– Man undrar idag var alla de politikerna är som sa att de aldrig, aldrig skulle låta Sverigedemokraterna få politiskt inflytande.

Exakt vilka neddragningarna skulle bli ville han dock inte säga något om men nämnde nedläggningar av ambassader och uppsägningar bland personalen som sannolika konsekvenser.

"De borde lugna ner sig"

Socialdemokraternas Peter Hultqvist menar att det inte behövs några uppsägningar eftersom regeringskansliet har pengar över, över 700 miljoner, sedan tidigare.

– De borde lugna ner sig och vänta ett par dagar. Vi har erbjudit oss att diskutera anslagen varje år. De bör agera på ett sansat sätt, sade Hultqvist.

Ville ni ge regeringen ett tjuvnyp?

– Nej, det handlade om anslagen. De får mer pengar än de behöver. Det finns en möjlighet att spara 300 miljoner.

Ingen uppgörelse

Det var en del spring i korridorerna inför omröstningen. Hur nära var det att ni nådde en uppgörelse?

– Det var avklarat i går. Det pratades en del i dag också, men det sista seriösa försöket att nå en uppgörelse gjordes i går.

Peter Hultqvist menar också att Socialdemokraterna inte tog någon hänsyn till hur Sverigedemokraterna skulle rösta.

– Vad Sverigedemokraterna gör är helt deras beslut, och vad vi gör är vårt beslut.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN