Falsk Blondinbella stal läsare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bloggare utgav sig för att vara Blondinbella – stal trafik från den riktiga

En falsk bloggare som utgett sig för att vara Blondinbella har avslöjats.

Bloggaren stal den riktiga Blondinbellas – Isabella Löwengrip – blogginlägg och publicerade dem som sina egna.

Nu polisanmäls personen bakom bloggen.

Flera personer har läst den falska bloggen i tro att det var Blondinbellas blogg.
Flera personer har läst den falska bloggen i tro att det var Blondinbellas blogg.

Sen i mars år har en bloggare systematiskt stulit inlägg och bilder från en av Sveriges populäraste bloggare – Blondinbella.

Minuter efter Isabella Löwengrip, 19, publicerat ett inlägg har exakt samma inlägg dykt upp på en blogg med ett liknande namn som blondinbella.se.

– Jag upptäckte det först i går, efter att läsare larmat mig, säger Isabella Löwengrip.

"Förtvivlad"

Den falska bloggen har tagit stora mängder trafik från Blondinbella. Enligt Isabella Löwengrip ska den falska bloggen också ha kommit högst upp i träfflistan på Google om man sökte på hennes namn.

– Jag blev helt förtvivlad när jag hörde talas om det. Jag vet inte vad syftet var, men jag antar att personen ville ha trafik till sin sida för att kunna få pengar av annonsörer.

Hon säger att flera läsare nu hört av sig till henne och berättat att de läst den falska bloggen i tron att det var hennes.

Polisanmäler

– Det är så himla tråkigt att folk ska jävlas hela tiden. Jag har inte de tekniska kunskaper som behövs för att stoppa sånt här, men som tur är har jag andra som hjälper mig.

Under dagen har vänner till Isabella Löwengrip jagat webbhotellet till den falska bloggen. Vid lunchtid stängdes den ner.

– Nu ska jag polisanmäla det här. Jag hoppas att man tar det här på allvar så att andra inte behöver vara med om samma sak, säger hon.

Ovanligt

Att folk kopierar kändisars bloggar för att stjäla trafik är ovanligt. Och det är svårt för polisen att komma åt de ansvariga.

– Det är vanligt att kända personer får sina identiteter stulna, men då handlar det om att någon utger sig för att vara någon annan och skriver saker som den kända personen inte står för. I det här fallet låter det som att det rör det sig om ett upphovsrättsbrott, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Rikskriminalens IT-brottssektion.

Han efterlyser lagstiftning för att komma åt problemet.

– I Sverige är det inget brott att stjäla en identitet, utan man har resonerat att man kommer åt gärningsmännen genom att han eller hon begår andra brott. Men man kanske bör överväga att tänka över det resonemanget.

Publicerad: