Möttes av älskarinnan - ilsken hustru väntar

avCarina Bergfeldt, William Svärd

1 av 2
Hustrun… och älskarinnan Till vänster: frun sedan 28 år, Marta Salinas. Till höger: älskarinnan sedan fem år: Susana Valenzuela. De båda möttes när båda sörjde vid gruvan.

Klockan 21.32 kom han till slut, Yonni Barrios, 50.

Ur askan i elden.

På plats vid gruvan fanns älskarinnan för att möta honom.

Hemma väntar en rasande hustru.

De flesta av gruvarbetarna har sett fram emot att komma upp från "helvetesgruvan”. Men för Yonni Barrios kan gruvan ha varit rena himmelriket.

Under de 69 dagarna i fångenskap har hans fru sedan 28 år, Marta Salinas, 56, nämligen fått reda på att maken har en älskarinna. Hon beslutade då att bojkotta räddningen, medan älskarinnan Susana Valenzuela sade att hon tänkte finnas på plats.

Kysste älskarinnan

Under tiden Barrios spändes loss ur räddningskapseln efter att ha blivit upphissad stod älskarinnan nervöst och försökte ordna frisyren. När paret sedan möttes i en kram såg det ut som att ingen ville släppa taget.

När de till slut gjorde det såg Barrios sammanbiten ut. De bytte några ord och kysstes lätt.

Bredvid stod Chiles gruvminister Laurence Golborne och log brett.

Möttes vid gruvan

Yonni Barrios hemlighet uppdagades när hustrun samlades med andra anhöriga vid gruvschaktet. Hon träffade då på Susana Valenzuela, som också gick omkring med en bild på maken och presenterade sig som dennes fru.

– Jag är glad att han överlevde. Det är ett guds mirakel. Men jag kommer inte att vara på plats. Han har bett mig att vara där, men det visar sig att han har bett den andra kvinnan att vara där också och jag är en anständig kvinna. Låt det vara fullständigt klart: Det är hon eller jag, säger Marta Salinas till AP och tillägger att hon inte heller kommer att se räddningen på tv.

Uppmärksammat i Chile

Mötet mellan de båda har fått stor uppmärksamhet i Chile och till och med presidentfrun Cecilia Morel har engagerat sig i otrohetsaffären.

– Presidentfrun sa till mig att mitt beslut att inte vara där inte alls var galet, säger Salinas.

Susana Valenzuela har å andra sidan försvarat sitt beslut att vara på plats.

I en intervju med brittiska tidningen The Sun berättar hon att affären med Yonni Barrios pågått i fem år.

– Han planerar att lämna sin fru för min skull. Vi är kära, säger hon.