Fågeldansen

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Budgetdebatt – då blev SD alla partiers hackkyckling

Foto: URBAN ANDERSSON
Riksdagsmannen Johnny Skalin, 34, uppgav att han var för sjuk för att arbeta och fick sjukbidrag.

Det var sju partier mot ett i riksdagen i går.

De etablerade partierna gick till gemensam attack mot Sverigedemokraterna.

– Det känns skönt att vi alla står för öppenhet, säger Mikaela Valtersson (MP)

Foto: URBAN ANDERSSON
Gögsta hönsen Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg presenterade budgeten i går.

Redan i måndags kväll kontaktade finansminister Anders Borg de övriga partierna i alliansen. Budskapet var glasklart: använd budgetdebatten till att konfrontera Sverigedemokraterna.

Invandringen fick huvudrollen redan innan Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson, Johnny Skalin, hade gått upp i talarstolen. Carl B Hamilton (FP) ägnade hela sitt anförande åt att argumentera mot att invandring skulle leda till ökad arbetslöshet.

– Jag tyckte jag kunde förutse att det här skulle bli deras huvudnummer, så det var lika bra att föra fram argumenten i förväg och bemöta dem ordentligt, säger han.

Nervöst intryck

När det blev Sverigedemokraternas tur sluggade Johnny Skalin hårt åt både höger och vänster. SD vill slopa arbetskraftsinvandringen och i stället utbilda svenskar till yrken där det saknas arbetskraft. Han menade att de 100 000 nya jobb som kommit till under alliansregeringen inte är tillräckliga, eftersom befolkningen ökat med 290 000 de senaste åren på grund av invandringen.

Hans anförande fick samtliga partier att anmäla sig för replik. En efter en gick de upp i talarstolen och gick till angrepp mot allt från ofinansierade poster i SD:s budget till dålig jämställdhet i partiet.

Johnny Skalin gjorde ett lite nervöst intryck i talarstolen och efteråt kritiserade Carl B Hamilton honom för att vara både tam och okunnig.

– Det grundläggande är att han säger att Sverige är som ett företag. Men Sverige är inte det. När man får hit människor skapas också arbetstillfällen, säger Carl B Hamilton.

”Som ett vanligt parti”

Men Johnny Skalin tar lätt på kritiken.

– Han är också en politisk motståndare som vill försvara sin politik. Jag tycker inte att han skiljer sig åt jämfört med andra politiska motståndare, säger han.

Carl B Hamilton tror att debatterna kommer att påverkas av att SD nu sitter i riksdagen:

– Nu behandlas de som ett vanligt parti där man tar debatten. Jag tror inte att det blir som på kommunisten Hilding Hagbergs tid, då man bara ignorerade dem och gick och käkade lunch i stället. Nu är vi alla väldigt angelägna om att bemöta deras frågor.

Publicerad: