Inredningstrenden som skapar debatt

Feng shui har både fanatiska anhängare – och arga motståndare

Feng shui är en av de hetaste inredningstrenderna och det är populärt att gå dyra kusrser och hyra in konsulter.

Men finns det några vetenskapliga bevis för att feng shui fungerar?

Vissa hävdar att det bara är ”dravel” – medan andra är fast övertygade om motsatsen.

Feng shui i hemmet – här hos fengshui-experten Camilla Hentschel i Göteborg.
Feng shui i hemmet – här hos fengshui-experten Camilla Hentschel i Göteborg.

Inredningtrenden feng shui har snabbt blivit en av de mest populära i Sverige. Sedan trendens start för ett par decennier sedan har den traditionella kinesiska läran om energier blivit något för var mans hem.

Idag skrivs det artiklar om feng shui i de flesta inredningstidningar och magasin, det utbildas konsulter och Svenska Fengshui förbundet har hundratals medlemmar.

Urgammal tradition

Till grund för feng shuin ligger urgamla kinesiska traditioner som härstammar från taoismen. Det handlar om livsenergier och kraftfällt, hur människor påverkas av naturen och samspelen mellan elementen.

Det kan tyckas konstigt att något så diffust och självsligt har fått sådan förankring i vår moderna materiella värld – och feng shuin har inte klarat sig utan kritik. Den har kallats ”new age-dravel” och förlegad trend.

”Det finns bara fördelar”

Susanna Utbult som är ägare och utbildningsansvarig vid Nordic School of Feng shui är en av de som upplevt det positiva med feng shui.

– Det finns bara fördelar med feng shui – man mår bättre, känner sig tryggare och hälsan blir bättre om det är inrett på rätt sätt. Det är så viktigt att må bra i sitt eget hem, det är där man ska hämta kraft.

Susanna Utbult testade feng shui första gången 1998 och har varit trogen sedan dess.

– Jag sov dåligt och testade att hänga en handduk över en spegel i mitt sovrum. Redan nästa natt sov jag bättre. Sedan har det bara varit raka spåret, berättar hon.

Vetenskapliga bevis?

Susanna Utbult menar att kritiken av feng shui, att det är ”dravel” och bara ett sätt att få människor att anligta dyra konsulter och köpa böcker och magasin, är missriktad. Hon hänvisar bland annat till vetenskapliga studier där testpersoners hjärnvågor testats.

– I testerna fick personer gå in i ett rum med dålig respektive bra feng shui. Skillnaderna syntes på hur att de positiva hjärnvågorna blev starkare i rum med bra energi. De som kritiserar feng shuin är enligt min erfarenhet rädda eller har för dålig kunskap i ämnet. En del är rädda för det som känns ovant och annorlunda, säger hon.

Dyra konsulter ger varierande råd

Att utbilda sig till feng shui konsult har blivit populärt och konsulterna tar ofta flera tusen för en konsultation. Men det är svårt att veta sanningshalten i den dyra konsultationen: Det har till exempel utförts tester med så kallade feng shui konsulter, där resultaten blivit väldigt varierade. Samma rum har möblerats på olika sätt och de, för feng shuin så viktiga, energi- och currylinjerna har pekats ut på helt olika ställen.

Susanna Utbult säger att det är viktigt att välja konsult noggrant, men menar också att variationer kan förekomma.

– Det finns olika skolor, olika utbildning och olika sätt att se på på feng shui. Det finns inga färdiga paketlösningar och varje konsult jobbar utifrån sig själv sina erfarenheter. Man lägger ner väldigt mycket av sin personlighet. Men man måste använda de grundläggande principerna som de fem elementen, färgerna, formerna och så vidare.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN