Döda förväxlades på bårhuset

NYHETER

Begravningsbyrån hämtade den döda kvinnan på bårhuset i Helsingborg och begravde henne.

Det var bara ett problem – det var fel kvinna.

– Det här får inte hända, säger vd:n för begravningsbyrån till hd.se.

En Helsingborgskvinna begravdes för andra gången på torsdagen. När en avliden Höganäskvinna skulle lämnas ut från bårhuset i Helsingborg skedde nämligen en förväxling. En avliden Helsingborgskvinna hämtades av begravningsbyrån.

"Får inte hända"

Misstaget upptäcktes inte förrän på torsdagsmorgonen. Någon extra koll gjordes inte innan kroppen av Helsingborgskvinnan fördes till begravning och kremering i Höganäs för en vecka sedan, skriver Helsingborgs Dagblad på nätet.

– Det här är sådant som inte får hända, säger vd:n för begravningsbyrån som hade hand om Helsingborgskvinnans begravning. På torsdagen hölls en andra begravning för Helsingborgskvinnan vid krematoriet i Helsingborg.

”Detta ska inte kunna hända”

På begravningsbyrån i Höganäs beklagar man det inträffade och tar på sig skulden, skriver HD.

– Vi har tillsammans med obduktionsteknikern inte varit tillräckligt noggranna när vi hämtat kroppen, säger en företrädare för begravningsbyrån.

Den ansvariga chefen för patologen i Helsingborg har ingen förklaring till varför rutinerna brustit.

– Det ska inte kunna hända överhuvudtaget. Vi måste se över våra rutiner trots att de är väldigt väl dokumenterade, säger Lena Luts, verksamhetschef för klinisk patologi i Skåne, till tidningen.