”Aliens kan vara fientligt inställda”

Brittiska astronomer och forksare varnar

Så kan kanske en utomjording se ut? (ufo = oidentifierade flygande objekt)
Så kan kanske en utomjording se ut? (ufo = oidentifierade flygande objekt)

Forskare gör sitt bästa för att hitta intelligent liv i rymden.

Men nu varnar experter för konsekvenserna.

– Konsekvenserna av en kontakt behöver inte bli det vi hoppas på. Vi måste engagera FN och regeringar i de här diskussionerna, säger astronomen Marek Kukula.

Marek Kukula är astronom vid Royal Observatory i Greenwich. Han säger till Sunday Times att ”en del av mig håller med entusiasterna och vill försöka etablera kontakt med en klok, fredlig civilisation”.

Men har varnar samtidigt:

– Vi vill gärna tro att om det finns intelligent liv där ute så är det klokt och välvilligt inställt – men naturligtvis har vi inget bevis för det, säger Kukula.

Konferens i London

Han säger att FN och världens länders regeringar måste involveras i diskussionerna.

Den här veckan hålls en konferens i London: ”Att upptäcka utomjordiskt liv och konsekvenserna av det för vetenskap och samhälle”.

Där kommer professor Simon Conway Morris, en evolutionsbiolog vid Cambridge University, att hålla föredraget "Att förutse hur utomjordiskt liv kan se ut – och att förbereda sig för det värsta".

Han säger att utifrån ett darwinistiskt synsätt så är det ”oundvikligt” att intelligent liv har utvecklats även på andra ställen där det finns förutsättning för det.

Förutsätter teknologi

– Om det stämmer så finns det även utomjordisk teknologi, säger Conway Morris.

Vissa forskare är förbryllade över att vi inte fått några meddelanden tillbaka – trots att människan har skickat tv- och radiosignaler under det senaste århundradet.

– Men jag är inte säker på att jag skulle plocka upp telefonen om jag var i deras skor, säger Simon Conway Morris sarkastiskt.

Publisert: