De orsakar skadan – och du får betala

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemförsäkringen täcker
inte skador från råttorna

Foto: Kai Rehn

Råttor kan ställa till mycket omfattande skador i ditt hem.

Men se upp – skadorna täcks inte av din hemförsäkring.

– Normalt sett får man ingen ersättning, säger Christina Meder, jurist på konsumenternas försäkringsbyrå.

Foto: Jan Johannessen

Om råttor tar sig in i ditt hem och orsakar skador är det du som får stå för kostaden. De flesta försäkringsbolag täcker nämligen endast skadedjurssaneringen – och inte de direkta skadorna de orsakar.

– Lösöre brukar man kalla saker och ting man har i sitt hem. Och skador orsakat av råttor och möss på dina saker är ofta undantaget från hemförsäkringen. Du får ingen ersättning helt enkelt, säger Christina Meder, jurist på konsumenternas försäkringsbyrå.

Hon fortsätter:

– De kanske orsakat läckage eller bitit sönder en ledning. Men då får man bara hjälp med skadedjurssaneringen, men inte med att ersätta skadan de har orsakat.

Indirekta skador

Bland de försäkringbolag som Aftonbladet talat med har inget av dem något skydd för skador som orsakas av råttor – undantaget försäkringsbolaget IF. Där ersätter man indirekta skador som råttorna ställer till med.

– Om råttorna gnager av en slang så det blir vattenskador så ersätts det enligt vanliga regler. Själva slangen ersätts dock inte, säger Daniel Claesson på IF.

Ett känt problem

Flera försäkringstagare har hört av sig till Konsumenternas Försäkringsbyrå om just det här problemet.

– Det är ju tyvärr en del som upplever att de har haft problem. Vi får en del frågor och man är upprörd över att man inte har bättre försäkringsskydd, säger Christina Meder.

I rutan här intill kan du se hur ditt försäkringbolag gör.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN