Nyheter

2 000 kan få lämna Posten

Det blir tomt i lokalerna när cirka 2 000 anställda drabbas.
Det blir tomt i lokalerna när cirka 2 000 anställda drabbas.

NYHETER

2 000 kan få lämna Posten.

Det uppger postens vd.

– Det är många naturliga avgångar, i och med pensioner och så, men visst, på vissa ställen kan det blir det frågan om nedskärningar, säger Lars G Nordström till Aftonbladet.

Samtidigt får ägarna 1,4 miljarder kronor.

Lars G Nordström, vd för posten.

Omkring 2 000 anställda kan få lämna Posten i Sverige och Danmark i ett nytt sparprogram. Det bekräftar Postens vd, Lars G Nordström, till Aftonbladet.

– Det kommer att innebära färre anställda. Men antalet är verkligen inte skrivet i sten. Det kan bli mellan ettusen och tvåtusen personer, säger han och fortsätter:

– Men vi gick ju ner med nästan 4 000 under 2009, totalt sett i båda länderna.

Får gå ned på deltid…

En del av personalminskningen kommer att ske genom naturlig avgång och genom att vissa anställda får gå ner på deltid.

– På vissa ställen blir det frågan om att ge paket i form utav ersättning för att människor slutar, och jag kan inte utesluta varsel och uppsägningar, säger Lars G Nordström.

”Kommer inte märkas”

Postens vd menar dock att kunderna inte kommer att märka av nedskärningarna.

– Nej, jag kan inte se att det skulle bli någon förändring alls. Volymerna har sjunkit så pass att vi inte behöver samma maskineri för att hantera dem.

Delar ut miljard till ägarna

Samtidigt som nedskärningarna blir kända avslöjas det även att Posten Nordens styrelse kommer att dela ut 1,44 miljarder kronor till ägarna.

– Det är inga kostigheter, i överenskommelsen mellan svenska och danska staten står det att det ska vara en utdelningsnivå på minst 60 procent. Utdelningen går till svenska och danska staten som är majoritetsägare, som i sin tur kommer att låta det gå till dig och mig. Så det är du och jag som skulle sitta och ha dåligt samvete för det, säger Lars G Nordström.

”Inga invändningar”

Han säger att han inte vet hur nyheterna har mottagits bland de anställda.

– Jag kan inte svara på det, men vi har bra samarbete med facket. De ser ju också att volymerna gått ned, och de förstår att vi måste anpassa oss. Men sedan är jag ju självfallet medveten om att det kan vara en oerhört besvärlig situation för den enskilde medarbetaren, säger han till Aftonbladet.

Blocket Jobb - Lediga jobb2 000 kan få lämna PostenJobbar du på Posten? Har du drabbats?

Carina Bergfeldt

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter