Hus och hem

Mitt i snökaoset: hur påverkas din trädgård?

Av: 

Minimedia

Lina Thorén

NYHETER

”Äntligen Hemma”–Bosse om vintervädret

Snökaos råder i nästan hela Sverige och på många ställen ligger snön djup i trädgårdarna.

Oroar du dig över vad som händer med dina perenner, där under all snön i trädgården?

– Ingen fara, det här är den bästa vintern på länge, försäkrar trädgårdsexperten Bosse Rappne.

Bosse Rappne har vuxit upp med trädgårdar och driver sedan 1985 Ulriksdals slottsträdgård utanför Stockholm. Men mest känner vi igen honom från det omåttligt populära tv-programmet ”Äntligen hemma” i tv4 där han ger tips och råd för trädgården.

Fokus inne

Just nu håller Bosse och de andra trädgårdsmästarna på Ulriksdals slottsträdgård som bäst på med plantering av purjolök och kronärtskockor som ska växa i trädgården under året.

Planteringen sker inomhus, och det är där Bosse lägger sitt fokus just nu. Trädgården utanför oroar han sig inte för, snökaoset är snarare positivt än negativt för den.

– Det här är en av de bästa vintrarna på länge för trädgården. All den här snön isolerar, så för perennerna i trädgården är det bara bra.

Finns det något jag ska tänka på med trädgården när det kommer såhär mycket snö?

– I allmänhet klarar sig trädgården bra i det här vädret, men det man måste hålla koll på är barrväxter och täta buskar, om man till exempel har en tujahäck. Grenarna kan bli nedtyngda av all snö och vika ner sig eller brytas.

Vinterväv

Växter som växer i söderläge kan det dock vara läge att kontrollera en extra gång, nu när solen börjar titta fram.

– När solen börjar värma, såhär i slutet av februari, så kan det vara risk att barrväxter eller buxbom som står i söderläge torkar. Det beror på att de börjar växa i plusgraderna i solen, men de får inget vatten eftersom vattnet i marken eller krukan fortfarande är fruset. För att skydda dem från detta, är det bra att linda in dem med vinterväv. Väven kan sedan sitta kvar till en bit in i mars, tipsar Bosse Rappne.

Vad finns det mer att göra, såhär mitt i vintern?

– Det börjar snart bli dags att plantera om krukväxterna. Det är lagom nu när ljuset börjar komma tillbaka och ladda växternas batterier och ge dem energi att börja växa. I övrigt är det väl bara att njuta av vintervädret, om inte annat så gör det att vi kommer att älska våren ännu mer när den väl kommer!

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård