På hemligt uppdrag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I natt testade Daniel och Victoria bröllopssupén

Foto: JERKER IVARSSON
Smyger in I största hemlighet träffade kronprinsessan och Daniel sina närmaste vänner. Kvällens stora uppgift var att provsmaka maten som ska serveras till sommarens kungliga bröllop.

Fågel eller fisk?

I största hemlighet samlade kronprinsessan Victoria och Daniel Westling en handfull rådgivare på Operakällaren i går kväll.

Kvällens uppdrag – provsmaka bröllopsmenyn.

Foto: Urban Andersson
... och här smiter kronprinsessans Daniel in. Snabbt sprang den blivande prinsen in till värmen och vännerna.

Den hemliga middagen var planerad till klockan sju, men kronprinsessan Victoria och ­Daniel Westling var tjugo minuter försenade när Säpos silvergrå BMW bromsade in framför entrén vid Operakällaren.

Daniel sprang snabbt in i värmen och Victoria trippade försiktigt efter i höga klackar.

Inne i restaurangen väntade en grupp av parets vänner. Enligt uppgifter till Aftonbladet var de inbjudna för att provsmaka maten som ska serveras till ett par hundra gäster på slottet den 19 juni.

Kompis med Daniel

Efter en fördrink och lite mingel väntade en riktig brakmiddag i restaurangens matsal.

Stefano Catenacci är köksmästare på Operakällaren och det är han som har fått i uppdrag att laga brudparets bröllopsmiddag i sommar. Efter vigseln i Storkyrkan serveras middag i slottets festsalar.

Restaurangen har stått för mat till banketter och kungliga fester sedan 1961 och det var ingen större överraskning att Catenacci fick uppdraget. Han och Daniel Westling har dessutom varit goda vänner i många år och åker regelbundet på gemensamma semestrar till alperna.

Stefano Catenacci vill inte kommentera bröllopsmenyn, men bekräftar att Daniel och Victoria höll en privat middag på restaurangen.

Stefano gör inte någon skillnad på en kunglig fest och ett bröllop.

– Jag tycker att det ska vara lika bra för alla, ett bröllop är ändå den största dagen i ens liv, säger han till Aftonbladet.

Gästerna njöt

Vad Daniel och Victoria har gjort för val inför sin festmåltid vill han inte avslöja.

Enligt uppgift till Aftonbladet stod Stefano själv i köket tillsammans med sina kockar och lagade till måltiden. Sällskapet njöt i fulla drag av de olika maträtterna. En rad olika desserter och bakverk skapades av Daniel Roos som är kallskänkschef på Operakällaren.

Mellan 30 och 60 kockar kommer att laga maten till brudparet och deras gäster i sommar. Än så länge har Stefano Catenacci inte valt ut några medarbetare.

– Nej, nej, absolut inte. Det är alldels för tidigt, säger han.

Trots att det är fyra månader kvar till bröllopet är Daniel och Victoria mitt uppe i planeringsarbetet.

De har dagligt kontakt med bröllopskoordinatorn Håkan Pettersson. Vännernas och familjens goda råd betyder mycket för paret. Bland annat har prinsessan Madeleine fått i uppdrag att inreda Haga slott och parets vän Niclas Engsäll har tagit fram en grafisk profil tillsammans med medarbetare på pr-byrån Grow.

I går kväll fick några av Daniel och Victorias förtrogna ge sina åsikter kring bröllopsmaten.

Tog slut vid halv tio

Fotografen Paul Hansen och journalisten Susanna Popova var på plats på Operakällaren för att dokumentera kvällen. Popova har fått i uppdrag att skriva en officiell bröllopsbok och följer Victorias och Daniels förberedelser på nära håll. De lämnade restaurangen vid kvart över åtta så att sällskapet kunde prata lite mer privat.

Det hemliga bröllopsmötet på Operakällaren avslutades vid halv tio. I Kungsträdgården promenerade några enstaka människor och för att undvika nyfikna blickar smet Daniel och Victoria ut genom personal­ingången. En väntande Säpobil skjutsade dem snabbt hem till Drottningholm.

Publicerad: