Hunden Soda blev påkörd – bilisten smet: ”Inte medmänskligt”

avNicole Gustafsson

Det gnisslade om bilens däck strax innan den körde på hunden Soda.

Wilma Olsson skyndade fram och möttes av en bil – som la gasen i botten och körde iväg.

– Jag hade varit förkrossad om jag kört på någons hund. Jag hade aldrig kunnat göra så, säger Sodas matte Wilma.

Under måndagsförmiddagen var Wilma Olsson, 19, ute och tränade inkallning med Soda – en svenskdansk gårdshund på 3,5 år. I samma stund Wilma släppte Soda lös på gräsplätten nära hemmet i Falkenberg fick Soda syn på en hare.

Snart var jakten igång. Haren försvann snabbt över gräset bort mot en gärdsgård med Soda efter sig hack i häl. Men snart vände Soda och sprang rakt mot vägen.

– Då hör jag hur bildäcken skriker. Sen kommer en duns och ett skrik från Soda. Jag tänker: nu dör Soda, säger Wilma.

1 av 2 | Foto: Privat
Wilma var ute och tränade med Soda när olyckan skedde.

”Ett hjärteskärande skrik”

Wilma som inte hunnit ikapp Soda springer så fort hon kan mot vägen. Till slut skymtar hon lilla Soda som kommer springandes mot henne.

– Då ser jag att hon springer på tre ben istället för fyra. Sen flyger hon upp i min famn och bara skriker. Det var det värsta jag hört – ett hjärteskärande skrik, berättar Wilma som snabbt plockade fram telefonen för att ringa sin mamma.

–Jag bara skrek: Soda har blivit påkörd och blöder – vi måste åka till djursjukhuset nu.

Wilma bar Soda hem och strax därpå satt de i bilen på väg mot djursjukhuset. Samtidigt börjar Wilma tänka tillbaka till bilen som kört på familjens älskade hund.

– Jag såg bilen köra iväg, men jag såg inget registreringsnummer. Jag var för långt ifrån, det fanns inget jag kunde göra, säger Wilma.

1 av 3 | Foto: Privat

”Jättetråkigt att någon bara kör iväg så”

Som tur var så bröt inte Soda några ben i olyckan, men hon fick flera djupa sår som behövde sys.

– Hon har en tratt och den avskyr hon. Hon går runt och ser helt bedrövad ut, säger Wilma och berättar om de olika medicinerna Soda behöver äta under hennes rehabilitering.

Att någon kan köra på en hund och sedan bara åka iväg är något Wilma inte kan förstå, speciellt inte när hon kollar på Soda som kämpar efter olyckan.

– Det är jättetråkigt att någon bara kör iväg så. Själv hade jag varit helt förkrossad om jag kört på någons hund. Men de kanske var i chock, säger Wilma och poängterar:

– Även fast vi inte fått tag i föraren, så är vi ändå glada att vi har kvar Soda. Vi försöker se det positiva i det hela, och det är att Soda faktiskt lever.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Olycka

Falkenberg