Så mycket höjs din hyra nästa år

avAftonbladet

Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYR≈N

De kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Hyresgästföreningen region Stockholm har nått en ny hyresöverkommelse för 2019, uppger Hem&Hyra.

Överenskommelsen innebär att 72 000 hyresgäster får en hyreshöjning på 2,35 procent.

Undantaget är hyresgäster som bor i fastigheter där normhyran under 2018 är högre än 1 800 kr/kvm/år — oftast nyproducerade hus. Hyresgäster som bor i sådana fastigheter får en hyreshöjning på 1,85 procent.

Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder hade yrkat på en höjning med 3,5 procent från första januari 2019 men efter förhandlingar blir höjningen alltså något lägre.

Förra året slutade hyresförhandlingarna med en tvist som Hyresmarknadskommittén fick avgöra. Följden blev retroaktiva hyreshöjningar. Så är inte fallet för 2019 där parterna nu kommit överens om en höjning, som hinner komma med på januarihyran, skriver Hem&hyra.

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen. Höjningen på 2,35 procent är dock inte tillräcklig för att täcka de ökade utgifterna för bostadsbolag, säger Linus Johansson, vice vd på Stockholmshem i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM