Sexbrottsanklagad republikan kan bli ny senator

avMartin Schori

Ett senatsval i Alabama hade i vanliga fall inte rönt någon större uppmärksamhet i omvärlden.

Men i natt kan Roy Moore, som anklagas för övergrepp på flera unga flickor, väljas in i USA:s högsta lagstiftande församling.

Efter viss tvekan har nu även president Donald Trump bestämt sig för att stödja den kontroversielle kandidaten.

Foto: Mickey Welsh / AP
Senatorskandidaten Roy Moore.

Alabama-senatorn Jeff Sessions blev justitieminister i Trumps regering – och hans plats i senaten behöver fyllas.

På tisdagen går därför folket i Alabama till valurnorna för att rösta fram ersättaren. Valet står mellan den mycket konservative republikanen Roy Moore och demokraten Doug Jones.

Republikanska politiker brukar ta hem Alabama enkelt. Men det här är inget vanligt val.

Den 9 november publicerade Washington Post en artikel där en kvinna anklagade Moore för att ha kysst henne och tafsat på hennes kropp när hon var 14 år gammal. Moore – i dag 70 år gammal – ska vid tillfället ha varit 32. Två andra kvinnor kom med liknande anklagelser.

Skandalen har försatt det republikanska partiet och president Trump i ett dilemma: om man distanserar sig från Moore riskerar de att förlora en plats i senaten, där partiet just nu endast har majoritet med två platser av 100.

Om de stödjer Moore kommer hans rykte befläcka ett parti som står för moral och konservatism.

De flesta, inklusive Donald Trump, verkar ha valt det senare alternativet.

– Jag vill att ni Alabamabor röstar på Roy Moore, säger Trump i ett inspelat telefonmeddelande som ringer upp väljare i delstaten.

Om Roy Moore vinner blir han en av senatens mest kontroversiella politiker. Han har två gånger tvingats bort från sin post som chefsdomare i Alabama, en gång för att ha vägrat att ta bort ett monument med de tio budorden från domstolsbyggnaden, en annan gång för att ha vägrat att acceptera samkönade äktenskap. Han har också sagt att han inte tycker att en muslim kan väljas in i kongressen.

Under sitt sista kampanjtal på måndagskvällen lokal tid menade hans fru Kayla Moore att ”fake news” har försökt måla upp hennes man som någon som är emot judar, svarta och kvinnor inom politiken.

– En av våra advokater är en jude. Vi har väldigt nära vänner som är judar, sa Kayla Moore.

Roys motståndare, demokraten Doug Jones, är mest känd för att ha dömt fyra Ku Klux Klan-medlemmar till fängelse efter ett bombattentat mot en kyrka som dödade fyra afroamerikanska flickor. Han drar lejonparten av sitt stöd från Alabamas svarta befolkning.

Moores försprång i opinionen har krympt den senaste tiden och uppgår nu till i snitt 3,8 procentenheter, enligt Real Clear Politics.

Moore har nekat till alla sexbrottsanklagelser.

– Jag har aldrig förgripit mig på någon. Jag vet inte varför de säger det men det är inte sant, sa han i en intervju nyligen.

Förutom Trump har även hans tidigare rådgivare Steve Bannon kampanjat för Moore. Men Richard Selby, den andra senatorn delstaten, vägrar stödja sin partikamrat.

– Jag kunde inte rösta på Roy Moore, säger Selby, som förtidsröstat.

I stället valde han att skriva ett ”respekterat republikanskt namn” på valsedeln.

ARTIKELN HANDLAR OM

Roy Moore

Alabama