Retorikexperten: ”Man kan ana en rädsla att hamna under spärren”

avAftonbladet

VISBY. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talade i Almedalen i kväll.

Retorikexperten Elaine Eksvärd gör en snabbanalys av partiledarens tal för Aftonbladet.

Helhetsintryck:

Att bli introducerad av Alf Svensson är lika stort för Ebba Busch Thor som det hade varit för Löfven att blivit introducerad av Palme. Hennes retoriska form är bra, det är den alltid. Hade Löfven haft en matsked av hennes energi hade hans tal fått högre betyg.

Busch Thor har en fin anekdot om en dansk kung som inte ville märka judar utan sa ”då ska vi alla märkas”. Hennes tes? Precis som dåvarande kung fast med annan etnicitet – ”vi är alla svenskar”.

Fortsatt kan man ana en rädsla att hamna under spärren för hon argumenterar för varför KD behöver vara kvar. ”Utan oss kristdemokrater kommer det inte bli en alliansregering” varnar hon.

Rekvisitan i dag blev en bild som illustrerar Göran Hägglund som tar över vården. Så snyggt med illustrationer bakom, pedagogiskt! En nytt grepp Ebba också använde i dag är att citera motståndare som erkänner fel, Mona Sahlin var en sådan person som hon nämnde.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Ebba Busch Thor talade i Almedalen.

Retorisk Känga: S och MP

”Socialdemokraterna har inte en susning om hur det ska komma till rätta med våra välfärdsproblem.”

”Mammor och pappor vet bättre än Stefan Löfven och Gustav Fridolin.”

Politisk Flirt: Väljarna.

Busch Thor riktar in sig på är de äldre och har också ett traditionellt fokus för KD genom tiderna. Sjukvårdspersonal lovas 50 procent mer i lön om de jobbar obekväma tider. Busch Thor säger ”vi är de äldres röst”. Resterande flirt är med alla som vill ha en Alliansregering.

”Jag har träffat”-alibi:

”Min farfar hette Maurice, han var motståndsman när nazisterna ockuperade Norge stod han upp för det som var rätt”. Hon nämner även Inger 85 år, Björn 82 år och Erzebeth 92 år. Hennes alibin i dag är de äldre.

Bevingade ord:

”I en sån tunn tråd får inte människovärdet hänga, du ska kunna lita på vården, du ska kunna lita på Sverige.”

”Bring it on!”

”Kanske är en längre resa bättre än att det blir den sista resan?”

Kroppsspråk:

Att synka illustrationer på skärmen bakom, att ha telepromters vid sidorna samtidigt som hon har en publik framför. Det är inte lätt, men hon gör det skickligt.

Återkommande ord: Välfärd, Kristdemokraterna, äldreboende, äldre, poliskris, lita på, kompetens, ”du ska kunna lita på Sverige”

Betyg: En stark 3:a

ARTIKELN HANDLAR OM