Nästan 200 döda efter massiva regn i Japan

avGustaf Tronarp

NYHETER

Japan har drabbats av det värsta ovädret på årtionden.

Våldsamma regn har lett till översvämningar och jordskred – som dragit med sig hela kvarter.

Omkring 180 människor har bekräftats döda. Den siffran väntas stiga eftersom många fortfarande saknas. Räddningsinsatsen försvåras av den extrema värmen.

Extrema skyfall har orsakat enorma översvämningar och förödande jordskred runtom i Japan. Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, bekräftade myndigheterna att 179 människor omkommit. Dödssiffran befaras stiga ytterligare, eftersom många fortfarande saknas.

Omkring 75 000 poliser, militärer och brandmän har satts in i sökandet efter överlevande. De letar desperat i raserade byggnader och bostadsområden som begravts under vatten.

1 av 5 | Foto: REUTERS/TT NYHETSBYRÅN
Satellitbilder visar hur det såg ut nordväst om Yasura (bild från oktober 2017).

Abe festade – mitt i kaosvädret

Situationen förvärras av att temperaturen i några av de värst drabbade regionerna väntas stiga till uppemot 35 grader. Det ökar risken för sjukdomsspridning. Dessutom kan räddningsarbetare och människor som tvingats fly från sina hem drabbas av värmeslag.

Hettan riskerar också att leda till nya våldsamma åskoväder. Myndigheterna varnar för att mer regn kan utlösa nya jordskred på sluttningar där marken redan är mättad med vatten.

Premiärminister Shinzo Abe har ställt in en planerad utlandsresa och besökte under onsdagen Okayama, ett av de hårdast drabbade områdena. Tidigare har han kritiserats hårt efter att han varit på fest tillsammans med parlamentsledamöter när ovädret härjade som värst. Abe lovar nu att regeringen ska skjuta till motsvarande över 30 miljarder kronor till återuppbyggnadsinsatser.

”Ser fler katastrofer”

Det var under förra veckan som massiva regn svepte in över stora delar av Japan. På flera platser föll motsvarande en hel månads nederbörd på bara några timmar. Väderkatastrofen beskrivs som den värsta i landet sedan 1982.

Japan ligger i ett av världens mest seismiskt aktiva områden, och myndigheterna har satsat enorma resurser på jordbävningsskydd. Landet har dock inte kommit lika långt i arbetet för att förhindra översvämningar och andra problem som kraftiga regn kan leda till. Detta trots att experter flaggar för att klimatförändringarna kan göra att extremväder blir vanligare.

– Vi ser allt fler katastrofer som orsakas av kraftiga regn. Vi möter en värld där det vi lärt oss från tidigare erfarenheter inte längre gäller, säger Hiroyuki Ohno, chef för Japans centrum för skydd mot landerosion och jordskred, till AFP.

De fem största hoten mot mänskligheten 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM