Socialdemokraterna

Väljarna: Därför har vi övergett S

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

VISBY. Socialdemokraterna ser ut att gå en mörk valframtid till mötes.

Väljartappet sker främst till SD och V – och beror på partiets otydliga politik och generösa flyktingpolitik, visar Aftonbladet/Inizio.

– De tidigare väljarnas dom är hård, säger Karin Nelsson på Inizio.

I riksdagsvalet 2014 fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna, men med drygt två månader kvar till valet ser stödet betydligt mindre ut.

I Aftonbladets senaste väljarbarometer har Socialdemokraterna rasat till 23,9 procent och framförallt har partiet tappat väljare till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. En större andel har valt att gå till SD.

På frågan varför tidigare S-väljare i dag väljer ett annat parti svarar 46 procent i Aftonbladet/Inizios undersökning att det beror på att man tycker att partiets politik är otydlig och svajig.

”Ingen enkel uppgift”

– Den rödgröna regeringen fick vänta i 1,5 år på att regera med en egen budget och har även levt med osäkerheten om att SD kan fälla regeringen. Det har därför inte varit någon enkel uppgift för statsminister Stefan Löfven att hålla ihop regeringen och samtidigt leda landet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

41 procent anger även en för generös flyktingpolitik som argument medan 36 procent är missnöjda med att S valde att bilda regering med Miljöpartiet.

Framför allt är det män som anser att samarbetet med MP är fel.

– De tidigare S-väljarnas dom är hård. Några tycker att flyktingpolitiken är för generös medan andra tycker att den är för stram. Att S valt att bilda regering med MP har däremot varit ett starkare skäl för män att lämna än för kvinnor, säger Karin Nelsson.

”Löfven är ingen skolad politiker”

Ytterligare argument som framförs är att Socialdemokraterna anses ha gått för långt åt höger, hanteringen av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt partiledaren Stefan Löfven.

– Just LSS är väldigt speciellt då det är en så pass specifik fråga som väckt så mycket känslor hos socialdemokrater. Det har varit en svår fråga för regeringen att hantera och den har gjort många väljare besvikna, säger Karin Nelsson.

Att väljare valt att lämna på grund av Stefan Löfven tror Karin Nelsson kan bland annat bero på hans bakgrund.

– Löfven är till skillnad från tidigare partiledare inte en skolad politiker utan kommer från fackvärlden där man arbetar annorlunda. Samtidigt kan uppfattningen att Socialdemokraternas politik är otydlig ha bidragit till att påverka väljarnas syn på partiledningen, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens resa – genom SD-land

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Aftonbladet Inizio

Sverigedemokraterna

Stefan Löfven

Vänsterpartiet

Inizio

Flyktingpolitik