Skollokal totalt vandaliserad: ”Gett sig på det vi har”

avMalin Wigen

NYHETER

Uthälld sirap, ättika, målarfärg, ris och marsánsås samt sönderslagna glas och lysrör. Det var bara några av sakerna som personalen möttes av när de klev in i skollokalen, skriver SVT Jämtland.

– Man har inte gått in där för att stjäla, man har bara förstört saker, säger Mikael Åsberg, NTA-samordnare för förskolan.

Östersund kommun driver några av sina verksamheter på den nedlagda Palmcrantzsskolan i Östersund. Bland annat har NTA, Naturvetenskap och teknik för alla, ett förråd på skolan där de förvarar lådor med skolmaterial och lokaler där de håller utbildning för pedagoger. Förra veckan möttes de av en hemsk syn – deras lokaler hade grovt vandaliserats, något även SVT Jämtland uppmärksammat.

– Man har slagit sönder glas, lysrör, trampat sönder en dator och en skrivare. De har hällt ut sirap, ättika, målarfärg, ris, marsánsås och gjort sönder smårobotar. De har gett sig på det vi har och har spridit ut det och slängt upp det på fläktar. Det är en allmän skadegörelse. Det är svårt att beskriva, men det går inte att gå där helt enkelt. Det finns en liten yta det inte finns grejer på, säger Mikael Åsberg, NTA-samordnare för förskolan, och fortsätter:

– Man har inte gått in där för att stjäla, man har bara förstört saker. Det har gått över en viss gräns känns det som. Visst kan man göra det ännu värre, det kan man. Men det här är inte ett pojkstreck.

1 av 8 | Foto: Mikael Åsberg
Det här var synen som personalen möttes av – rummet hade vandaliserats totalt.

”Svårt att greppa varför”

Förutom att ha varit i NTA:s lokaler har de även varit hos Måltidsservice där äldre serveras mat – både tillagning och servering fick ställas in.

– Det är svårt att greppa varför och vilka de är som har gjort det. Vi tror att det är lite yngre ändå. Det finns indikationer på det.

Nu ska lokalerna saneras så att de förhoppningsvis kan nyttja dessa normalt igen inom en till två veckor.

– Det skulle vara en utbildning för pedagoger igår, men den fick ställas in. Det drabbar inte elever direkt, men det är en kostnad för förvaltningen och kommunen i stort. Om pedagogerna går miste av en utbildning är det en förlust.

Enligt Mikael Åsberg ska polisen ha säkrat spår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund