Nytt haveri i flygtrafiken

avJohn Granlund, Jonas Löfvenberg

Flygtrafiken drabbades av nya problem på lördagen.

Totalt försenades ett 70-tal flygningar – och under en period stod trafiken helt still.

– Färdplanshanteringssystemet fungerar inte som det ska, säger Per Fröberg på Luftfartsverket.

Problemen började redan vid lunch enligt Luftfartsverket som uppger att det berott på bekymmer med färdplanshanteringen.

– Problemet löste sig vid 18-tiden och systemet är åter i drift och trafiken flyter nu på som den ska, säger Per Fröberg på Luftfartsverket.

Kan du säga något om var problemet uppstått?

– Inte mer än att det var på den svenska sidan av hanteringen. Med det regelverk vi lyder under så ska vi påbörja en utredning om det här vilket vi vill göra så fort som möjligt.

– Det är beklagligt när vi inte kan leverera flygledning. Men det som hände i dag hade inget med flygsäkerhet att göra, bara med flygkapacitet.

Manuell hantering orsakade förseningar

Tidigare under dagen krävde ett tekniskt problem att information som annars behandlas av automatiserade system behövde skötas manuellt.

– Varje färdplan måste hanteras manuellt för tillfället, säger Per Fröberg.

Luftfartsverket visste inte tidigare under dagen om problemet fanns i Bryssel eller i Sverige.

– Vi håller på för fullt. Vi tror att felet finns här i Sverige, men är inte säkra. Än så länge vet jag inte om det har drabbat några andra flygplatser än Arlanda, sa Per Fröberg då.

För vissa flighter ledde problemen till upp till två timmars förseningar. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det dessutom under perioder helt stopp för avgående flyg från Arlanda eftersom färdplaner, som normalt sett skickas ner till Bryssel för registrering, inte har kunde tas emot i Sverige.

Måste matas in manuellt

Färdplanen är information som lämnas från flygbolaget till flygledningen innan varje flight. Planen innehåller information om flygplanets rutt, beräknade avgång och ankomst. Planerna hanteras digitalt men eftersom det nu är problem med systemet så måste det skötas manuellt.

 – Det innebär att det tar fem minuter extra mellan varje avgång, säger Per Fröberg.

Charlotte Periasamy är pressinformatör på Swedavia.

– Just nu kan vi bara avvakta, men påverkan är för tillfället inte så stor, säger hon till Aftonbladet TV.

Påverkar även flygräddningen

De tekniska problemen påverkar även Flygräddningens arbete som tvingades övergå till sitt sekundära system för att hålla koll på flygtrafiken. Det uppger vaktahavande befäl på flygräddningen.

Även förra veckan, med start på torsdagen, lamslogs flygtrafiken efter problem med datakommunikation hos Luftfartsverket. All flygtrafik i Stockholmsområdet stoppades under flera timmar med totalt 113 avgångar som drabbades. Enligt Luftfartsverket berodde problemen på ett fel hos Telia som levererar tekniska lösningar till myndigheten.

Så sent som i går höll infrastrukturminister Anna Johansson (S) ett krismöte med anledning av haveriet. Efter mötet sa Luftfartsverkets generaldirektör Olle Sundin till Aftonbladet:

– Vi har tillsammans med Telia tillsatt nya rutiner. Med de justerade rutinerna bedömer vi att det inte kan inträffa igen.

Infrastrukturminister Anna Johansson informerades under lördagen om de nya störningarna i flygtrafiken.

– Hon har blivit informerad och regeringskansliet har tät kontakt med Luftfartsverket. Det här problemet påverkar flygtrafiken och leder till förseningar vilket är beklagligt, säger Elin Tibell, pressekreterare hos infrastrukturministern.

ARTIKELN HANDLAR OM