Efter elva timmars förhandling – nya stödpengar till Grekland

Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem i samspråk med Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna vid gårdagens möte i Bryssel.
Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem i samspråk med Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna vid gårdagens möte i Bryssel.

En ny stödutbetalning – men också skuldavskrivningar. Euroländernas finansministrar har efter nästan elva timmars långa förhandlingar nått en uppgörelse med Grekland.

Uppgörelsen är ett stort genombrott i "en ny fas" i det grekiska stödprogrammet, enligt eurogruppens ordförande, Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Det handlar om ett principbeslut om att betala ut 10,3 miljarder euro till Grekland, samt skuldlättnader efter krav från Internationella valutafonden (IMF), som vill att euroländerna och lånegivarna gör mer för att lätta på Greklands enorma statsskuld.

Det grekiska parlamentet röstade inför eurogruppens möte i helgen igenom ännu ett reform- och åtstramningspaket för att möjliggöra ett klartecken om stödutbetalningen.

– Det här är ett viktigt ögonblick för det grekiska stödprogrammet, ett viktigt ögonblick för oss alla, sedan förra sommaren då vi hade en stor förtroendekris mellan oss, säger Dijsselbloem till journalister i Bryssel.

”Låser upp” 95 miljarder

Han säger att ministrarna har bestämt att låsa upp 10,3 miljarder euro – motsvarande cirka 95 miljarder kronor – som en del i det stödprogram som beslutades om i juli förra året. En första del på 7,5 miljarder euro ska betalas ut i juni och en andra del på 2,5 miljarder euro i september.

För att hålla kvar även IMF säger Dijsselbloem att eurogruppen också har enats om att fasa in skuldlättnader för Aten.

– Eurogruppen har enats om ett paket med skuldåtgärder som kommer att fasas in gradvis, säger Dijsselbloem.

Tyskland mest tveksamt

Han säger att IMF nu kommer att rekommendera sin styrelse att stanna kvar i det grekiska stödprogrammet.

Även IMF bekräftar att valutafonden kommer att stanna i det grekiska stödarbetet efter beskedet från eurogruppen, enligt AFP.

Tyskland uppges vara det euroland som varit mest tveksamt till att även hjälpa Grekland med skuldlättnader.

TT-Aftonbladet

Publisert: