Börje Ekholm blir Ericssons nya vd

1 av 3

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Börje Ekholm blir ny vd för Ericsson.

Han kommer att styra det krisdrabbade svenska telekombolaget från USA.

– Vi ser inte det som ett problem givet att vi har en stor närvaro i USA, säger styrelseordförande Leif Johansson enligt Dagens Industri.

I somras sparkades telekombolaget Ericssons vd Hans Vestberg.

Nu är det klart vem som efterträder honom.

Ny vd för det krisdrabbade telekombolaget blir styrelseproffset Börje Ekholm, tidigare vd för Investor, enligt ett pressmeddelande.

Han tillträder den 16 januari 2017.

”Full förståelse för utmaningarna”

I ett pressmeddelande uppger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson att han är ”mycket nöjd” med utnämningen av Ekholm.

– Efter att ha suttit i Ericssons styrelse de senaste tio åren har Börje Ekholm full förståelse för utmaningarna och möjligheterna som väntar Ericsson, säger Johansson i pressmeddelandet.

Efter beskedet om ny vd steg Ericssons aktie på börsen med 2,9 procent, uppger TT.

Under förmiddagen började en presskonferens med Börje Ekholm.

– Det är viktigt att vi tar oss tid nu att få fram en plan för vad vi ska göra framöver, säger han på presskonferensen enligt TT.

Under presskonferensen blev det också känt att Ekholm kommer att utgå från USA där han bor.

– Vi ser inte det som ett problem givet att vi har en stor närvaro i USA, säger styrelseordförande Leif Johansson på presskonferensen enligt Dagens Industri.

Ericsson har tidigare flaggat för stora nedskärningar och minska antalet anställda med 3 000 personer.

Lågt resultat

Börje Ekholm tillträder alltså som vd inför den stora omställningen som är tänkt att genomföras under det första kvartalet 2017.

I slutet av förra veckan släppte Ericsson sin tredje kvartalsrapport. Man hade tidigare varnat för det låga resultatet och som väntat föll rörelseresultatet för tredje från 5,1 miljarder kronor till 300 miljoner kronor.

Experter förvånade

Valet av Börje Ekholm förvånar flera experter, bland annat Ekonomiekots chef Anders Billing och Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg.

För TT uppger Daniel Djurberg att valet är ”väldigt, väldigt överraskande”.

– Han tillför kanske inte så mycket nytt när det gäller strategi, avseende bolagets nuvarande struktur. Han har suttit med i bolaget länge och är delvis ansvarig för den strategi som lett fram till de här problemen, säger telekomanalytikern Daniel Djurberg till TT.

Tidslinje: Upp och ner för Ericsson

Krisen inom Ericsson är djup men ändå kanske inte lika allvarlig som för 15 år sedan. Då tvingades bolaget till en nyemission på 30 miljarder kronor och var enligt många bedömare bara veckor från en konkurs.

Ericsson har nu utsett en ny vd.

Glansperioden

Ericssons stora glansperiod kom under andra halvan av 1990-talet. Bolaget Ericsson Radio Systems firade stora triumfer med mobilnät och under en period var Ericsson världens största mobiltillverkare. Den tronen övertogs senare av Nokia. De första månaderna på det nya millenniet låg Ericssons börskurs över 800 kronor.

Krisen

Sedan slog telekomkrisen, en nära släkting till IT-bubblan, till. Efterfrågan sjönk dramatiskt och under de första åren på 2000-talet minskade antalet anställda på bolaget från över 100 000 till drygt hälften. Kurt Hellström tillträdde som vd 1999 och har efteråt sagt "Hade jag vetat vad som väntade hade jag definitivt inte ställt upp". I oktober 2002 stod Ericsons B-aktie i 18,50 kronor.

Bort med mobilerna

Tillverkningen av mobiltelefoner överfördes hösten 2001 till bolaget Sony Ericsson som togs över av Sony 2012. Under den perioden hann Nokia spåra ur helt och Apple inta tronen som det mest innovativa företaget bland telefontillverkarna.

Flera sparpaket

Sommaren 2002 förekom seriösa spekulationer om Ericsson över huvud taget skulle överleva. Bara ett par månader innan hade bolaget genomfört en nyemission på 30 miljarder kronor som sänkte börskursen med 24 procent och aviserat sitt tredje sparpaket på förhållandevis kort tid.

Dålig affär

De följande åren blev lugnare för Ericsson och fokus låg till stor del på företagsköp och sammanslagningar. En sällsynt dålig affär var det samägda ST-Ericsson som det kostade Ericsson åtskilliga miljarder kronor att ta sig ur.

Fall på börsen

Från 2008 och framåt har Ericsson varit en stor besvikelse för aktieägarna. Börsens breda OMX-index har de senaste åtta åren gått upp med omkring 150 procent, medan Ericsson B har legat och skvalpat mellan 60-70 kronor. Efter onsdagens fall kostar aktien en dryg 50-lapp.

Vd sparkades

Ericssons senaste kris blev uppenbar i somras då Hans Vestberg sparkades efter sju år på vd-stolen. Styrelsen har ännu inte presenterat hans efterträdare och det finns i dag mycket som påminner om den stora krisen för 15 år sedan. Tillförordnade vd:n Jan Frykhammar talar om bristande efterfrågan och utesluter inte fler sparpaket.

Varslen

I början av oktober aviserade Ericsson ett nytt sparpaket som berör 3 000 tjänster. Det drabbar hårdast produktionen i Kumla och Borås, men också personal inom forskning och utveckling, administration och försäljning. Enligt facket har inget formellt varsel lagts och förhandlingar med företagsledningen pågår.

Ny vd

Investors tidigare vd Börje Ekholm har utsetts till ny vd och koncernchef på Ericsson. Han tillträder posten den 16 januari 2017. Ekholm sitter sedan tidigare som ledamot i bolagets styrelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ericsson