Stefan Löfven: Inget direkt hot mot Sverige

1 av 4

avJoakim Magnå

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven oroas över den utökade ryska närvaron kring Östersjön.

Men vill tona ned den omedelbara hotbilden mot Sverige.

– Vi får inte dramatisera och tro att vi är direkt hotade, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Stefan Löfven.

Både Ryssland och Natos medlemsländer stärker sin militära slagkraft i Östeuropa. De senaste dagarna har stationeringen av två ryska korvetter i Kaliningrad väckt stor uppmärksamhet. Krigsfartygen är utrustade med långdistansrobotar och har kapacitet för kärnvapen.

Stefan Löfven intervjuades om det spända läget i Sveriges närområde i SVT:s Gomorron Sverige under torsdagsmorgonen. Han är inte förvånad över det ryska agerandet.

– Det här har skett successivt under flera år. Det här är också anledningen till att Sverige, att vi, höjer vår militära förmåga, lägger mer resurser på försvaret och ser till att utöka de samarbeten vi behöver för att stå starka, säger statsministern till programledarna Cecilia Gralde och Alexander Norén.

”Skapar osäkerhet”

Han drar paralleller med situationen i Ukraina och Rysslands annektering av Krimhalvön.

– Vi har också sett att man flyger på ett sådant sätt i Östersjöområdet som skapar osäkerhet. Man agerar på ett sådant sätt att vi måste se över hur vi långsiktigt kan minska spänningarna.

Stefan Löfven, som nyss kommit hem efter besök i Saudiarabien och Irak, beskriver ett "allmänt spänt läge" i världen.

Bland annat Liberalernas Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, anser att Sverige måste se över sin nationella säkerhet och att ett inträde i försvarsalliansen Nato vore det bästa.

”Spänningarna ökar”

Statsministern förklarar i SVT att det är viktigt med vaksamhet men att risken för krig inte är akut.

– De ökade spänningarna har vi följt under en mängd år och det är också därför vi har vidtagit de här åtgärderna. Sedan är det viktigt att ha sagt att Sverige inte upplever något direkt hot, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Vi får inte dramatisera och tro att vi är direkt hotade. Sverige har inget direkt hot mot vårt land, men spänningarna i vår omvärld ökar och därför agerar vi utifrån det.

 PLUS:  Det ryska hotet

ARTIKELN HANDLAR OM