”Leksakssmugglaren” ska ha förskingrat biståndspengar

Foto: Finsk-syriske Rami Adham är känd som ”Leksakssmugglaren i Aleppo”. Nu misstänks han ha förskingrat insamlade pengar
NYHETER

Han har blivit en nätsuccé och intervjuats av stora medier världen över.

Nu misstänks ”Hjälten i Aleppo” för att ha förskingrat donerade pengar.

Rami Adham, även kallad ”Leksakssmugglaren i Aleppo”, har hyllats världen över för att ha tagit med sig leksaker till och spridit glädje bland barn i krigsdrabbade områden i Syrien.

BBC, The Guardian, CNN och även Aftonbladet har skrivit om hans smuggelresor från Finland till hemlandet för att hjälpa drabbade barn.

Nu misstänks han av finsk polis för att ha förskingrat donerade pengar.

Pengar har inte kommit fram

Finska Helsingin Sanomat skriver att en del av de pengar som skulle gått till föräldralösa barn i Aleppo inte har kommit fram.

– Folk har donerat pengar i biståndssyfte och vi misstänker att alla pengar inte har gått dit donatorerna ville att de skulle gå, säger kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid finska Centralkriminalpolisen till YLE.

Till Aftonbladet vill Haapala poängtera att utredningen är i ett tidigt skede och att Rami Adham inte är gripen för något brott i nuläget.

– Vi kommer att kunna svara närmare på frågor om utredningen längre fram.

Blev världskänd

Under det senaste året har världens medier berättat om hur Rami Adham rest till Syrien med leksaker.

– Barnen där har förlorat sin barndom. Och inte bara ett år – vi är inne på sjätte året nu och det verkar som att alla har glömt dem, säger Rami till NBC.

Han ska ha rest till Syrien trettio gånger sedan första resan och projektet växt till en finsk-syrisk förening som samlar in leksaker från barn runt om i Europa. Föreningen har också byggt fyra skolor i syriska flyktingläger.

Misstänks för jihadistkopplingar

Enligt YLE är ”Hjälten i Aleppo” också misstänkt för kopplingar till jihadistgrupper efter flera inlägg på Facebook. Han anklagas också för att ha fejkat en splitterskada i januari. Helsingin Sanomat hänvisar till meddelanden och inspelningar.

Rami Adham själv tillbakavisar alla anklagelser och säger att allt arbete i Syrien är humanitärt till hundra procent och påpekar att han aldrig nått Aleppo med leksakerna utan kontakter med rebeller. Han har lämnat finska Socialdemokraterna efter några dagars medlemsskap, men det ska inte vara relaterat till misstankarna mot honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Aleppo