”Min dotter ska inte vara rädd”

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Sabine Herrmann med dottern Hanna.
NYHETER

MüNCHEN 12-åriga Hanna Herrmann har röda rosor i händerna. Hon har varit skräckslagen efter gårdagens skjutning vid köpcentret. Därför bestämde hennes mamma att de skulle gå till mordplatsen med blommor.

– Det är ett sätt att bearbeta det som hänt. Min dotter ska inte behöva vara rädd, säger Sabine Herrmann, 37 år.

Chock, sorg och rädsla – tre ord som hänger i luften efter gårdagens massaker utanför köpcentret Olympia-Einkaufszentrum i München. Här dog 9 personer och flera andra skadades svårt när en 18-åring öppnade eld. 12-åriga Hanna Herrmann och hennes mamma har kommit till köpcentret på lördagsmorgonen för att lägga blommor på marken. Hanna ser orolig ut. Hennes mamma, 37-åriga Sabine Hermann förklarar att hon har varit skräckslagen sedan skjutningen. Blommorna är ett sätt att bearbeta händelsen.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Man förstår det bara inte. Vi är rädda att någon vi känner har drabbats, säger Sabine Herrmann.

Sabine och Hanna vill lägga blommorna nära platsen utanför McDonalds där flera personer dog men kommer inte fram på grund av polisavspärrningar. Journalister flockas runt familjen när de lägger ned sina rosor och tänder värme ljus.

– Jag gör det här för att min dotter inte ska behöva vara rädd. Det är ett sätt att vädra bort rädslan, förklarar Sabine Herrmann.

”Man tror inte att det ska hända här”

Av samma anledning har 56-åriga Verena Reindl gått ned till köpcentret.

– Jag måste bli av med den här hemska känslan. Jag vill inte behöva vara rädd i min egen stad. Jag vill kunna gå ut utan att känna skräck, säger hon.

Verena Reindl bor ett par kvarter från mordplatsen. Lördagsförmiddagen har gått åt till att försöka bearbeta det som har hänt. Hon har pratat med folk på gatan om händelsen.

– Man hör om att det händer på andra platser men tror inte att det ska inträffa här i München. Nu är det här.

– Folk var fullständigt hysteriska. De var rädda för att bli skjutna och sprang från köpcentret, säger 75-åriga Peter bor i ett hus hundra meter från mordplatsen.

Straxt efter skjutningen visste ingen hur många gärningsmän som hade varit inblandade. Det skapade kaos i stora delar av München, förklarar Peter.

– Problemet var att några hade sett hur två personer körde iväg från platsen i hög hastighet. Det gjorde att man trodde att det fanns fler gärningsmän som kunde slå till någon annanstans här i stan. Därför blev det kaos, säger han.

Tidigare vårdats för psykisk ohälsa

Polisen i München är nu ganska säkra på sin sak – det var en ensam 18-årig man som utförde dådet. 18-åringen har tidigare vårdats för psykisk ohälsa. Det mildrar rädslan för terrorism men tvättar inte bort det faktum att München idag är en stad i chock och sorg.

– Jag förstår inte hur en ung man kan göra något sånt här. Det är ofattbart, säger Sabine Herrmann.

ARTIKELN HANDLAR OM