Nervig Lundgren fyller årets olyckskvot

Foto: Sveriges Radio
Isabella Lundgren har både story och perspektiv – och spelade bra musik, skriver Staffan Heimerson.
NYHETER

En nervig, självupptagen 28­-årig Karlstadstjej stod i eftermiddags för en av säsongens bättre Sommar.

Hon hade en story. Ganska banal men övertygande äkta: Ett barn som ljuger för sig själv och för andra, jazzambitioner, New Yorkdrömmar. De förverkligades. Hon fick utbildning i musik på ett universitet. ”Jazzen ekade av frihet.” Hon fick in ett litet tjuvnyp på dagens skräniga pop och rock: ”I jazz behövs inte rökmaskiner och glittriga klänningar.”

Fortsättningen var en berättelse av vilka det går tretton på dussinet: Nattliv, bartenderjobb,sjunga på småklubbar, sova i för många främmande sängar, våldtäkt, många fyllor, sova stupfull på trottoaren, blåmärken, vånda, självförakt. Hon sparkades ut från universitetet.(Sommar fick därigenom årets olyckstema uppfyllt med råge).

Tar sig samman, flyttar tillbaka till Sverige, kommer i kontakt med AA, Anonyma alkoholister. ”Nu är det fem år sedan jag drack min sista droppe alkohol.”

AA innebär att människor stöttar varandra och i Lundgrens fall blev det också öppningen till att hon vände sig till Gud. Hon såg poängen med en Gud och kunde citera någon som sagt, att lidande skapar karaktär: det var dags att sluta ljuga och att sluta fjäska.

Sedan ett djärvt steg: ”Jag lade musiken åt sidan och började studera teologi.” Hon förde nu kloka – men inte proselytiska –­ resonemang om sin tro.

Lundgren förde därefter ytterligare två argumentationer. Den ena var ett traditionellt propagandatal för veganismen. Den andra var friskt och oväntat: Hon förde oss i anarkismens värld. För henne står anarkismen för individualism och ett sätt att tro att världen inte är helt hopplös.

Okej, mycket var lite förnumstigt som hämtat ur en tonårsflickas dagbok och med ett aningen uppstyltat skrivspråk.

Men hon hade både story och perspektiv. Dessutom spelade hon bra musik ­– fattas bara annat med den bakgrund hon har ­– 90 rock­- , pop­- och discobefriade minuter. Jag saknade bara 1) ett par låtar från Lundgrens egna plattor och 2) ett exempel på sommarens sanna signum, en Taubelåt.

Isabella Lundgren

Ålder: 28 år

Bor: Född i Karlstad, bosatt i Stockholm

Yrke: Jazzsångerska

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant

Snabbguide:

  Skrytkvot 4/5

  Skvallervärde 1/5

  Känslostyrka 4/5

  Humornivå 1/5

  Åh fan-faktor 3/5

Första meningen:

”Föreställningen ska alldeles snart börja.”

Sista meningen:

"Välkomna med öppna armar till den okända

3 typiska låtval:

Edith Piaf ­– La foule

John Coltrane ­– Alabama

Judy Garland ­– Somewhere over the rainbow

ARTIKELN HANDLAR OM