Skandalen: Barn torterades på ungdomsanstalt

1 av 4
NYHETER

Skandalen skakar hela Australien.

Bilderna inifrån ungdomsanstalten visar tortyr, hur tårgas sprejas och tioåringar i isoleringscell.

Det är det granskande teveprogrammet ”Four Corners” som kommit med avslöjanden om de omänskliga förhållanden som rått på ungdomsanstalten Don Dale Correction Center i Darwin i norra Australien.

Bilderna från övervakningskameror visar hur personalen sprejar de intagna med tårgas medan de fortfarande är inlåsta i sina celler utan möjlighet att komma undan.

En bild från ett annat ungdomsfängelse, dit ungdomarna flyttades sedan Don Dale stängts, visar hur personalen spänt fast den då 17-åriga Dylan Voller i en stol och dragit en huva över hans huvud som behandling för att han hotat att skada sig själv.

Tackar Australien

Efter programmet har Dylan Voller skrivit ett brev som vidarebefordrats till media av hans advokat:

”Jag vill tacka hela Australien för det stöd ni visat. Jag vill också ta tillfället i akt att be om ursäkt för de fel jag har gjort. Jag ser fram emot att bli utsläppt så att jag kan gottgöra dem.”

Dylan Voller var också en av de sex som sprejades med tårgas 2014.

Vid tidpunkten då det hände beskrevs händelsen som ett ”upplopp” bland de intagna och fångvårdsministern John Elferink hade knappt ord nog att berömma personalen för dess insats.

– Jag gratulerar och ställer mig helt och hållet bakom personalen som fattade de här besluten. Det uppstod ett problem och det löstes snabbt.

Men på de övervakningsfilmer som ”Four Corner” fått tillgång till syns inget upplopp till. En av de intagna går ut genom sin celldörr som lämnats olåst av vakterna.

Isoleringsceller

Under en och en halv minut sprejar vakterna tårgas mot pojken som lämnat sin cell och fem andra som försöker ta skydd bakom lakan och madrasser för att komma undan gasen i sina celler.

Trots att det strider mot FN-konventionen sattes ungdomarna, i vissa fall inte äldre än 10 år, regelbundet i isoleringsceller med minimalt dagsljus och utan rinnande vatten.

– Min reaktion var precis densamma som alla andra som såg programmet - det var fasansfullt att se hur barnen blev behandlade och att det skedde i Australien, säger Gillian Triggs som är ordförande för Australiens människorättskommission till newscom.au.

– Om någon av oss blivit påkomna med att behandla våra egna barn så här hade vi åtalats och barnen tagits ifrån oss av myndigheterna.

Avslöjandet har skakat om Australien och John Elferink har sparkats. Flera röster kräver att hela regeringen i Norra Territoriet måste avgå.

Premiärminister Malcolm Turnbull har tillsatt en kommission som ska utreda saken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien