Turkar och kurder planerar gemensam manifestation i Fittja

avJulia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Föreningens ledare: De försöker skapa splittring mellan turkar och kurder

1 av 10

Efter attacken mot Turkiska kulturföreningen i Fittja kliver Säpo in i utredningen.

De ska bistå polisen med underättelseinformation.

Samtidigt vill ledaren i föreningen markera mot våldet.

– De som ligger bakom det här vill förstöra vänskapen mellan kurder och turkar. Den chansen får de aldrig, säger Ismail Zengin.

Tipsa | Aftonbladet

På onsdagskvällen skakades Turkiska kulturföreningen i Fittja utanför Stockholm av en explosion. Ingen person kom till skada, men lokalen blev kraftigt förstörd.

Föreningens medlemmar har under onsdagen röjt undan i lokalen.

– Väggar har slagits ut, el och vatten också. Två rum är som utblåsta. Det är ledsamt och vi känner oss nedstämda, säger Ismail Zengin som är ordförande för Botkyrka turkiska kulturförening.

Tillståndet allvarligt för skadad

Det var vid strax efter 21.30 på onsdagen som den kraftiga explosionen inträffade. Enligt uppgifter till Aftonbladet såg vittnen en person kasta in något i lokalen.

– Vi är så glada att ingen människa var där. Det materiella går att ordna, men människor går inte att ersätta, säger Zengin.

I lördags skottskadades en man i Fittja efter att han deltagit i en kurdisk demonstration som protesterade mot den turkiska regimen. Gärningsmannen sköt mot mannens bil, som var draperad i kurdiska flaggor. Hans tillstånd är fortfarande allvarligt, enligt polisen.

Undersöker samband

Polisen utreder om det finns ett samband mellan onsdagen och lördagens händelser.

– Det är självklart något vi tittar på, säger Lars Byström, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

De befarar att det finns en risk för fler attentat.

– Vi vidtar åtgärder för att det inte ska hända något liknande. Vi har personal uttagen sedan tidigare i och med en förhöjd hotbild.

Polisen: Vi gjorde ett misstag

Under den prokurdiska demonstrationen i lördags passerade folkmassan den Turkiska kulturföreningens lokal. Det var ett misstag, enligt Byström.

Demonstrationen var tillståndsgiven, men en miss i hanteringen av ansökan gjorde att Botkyrkapolisen inte fick yttra sig. Hade de fått göra det, hade polisen med bäst lokalkännedom haft chansen att påpeka att marschvägen nära kulturföreningens lokal riskerade att vara olämplig.

– Det var ett misstag. Det gäller nu att vi ser till att det inte upprepas. Marschvägen hamnade utanför föreningens lokal och det blev bråk mellan parterna, men det lugnade ned sig. En halvtimma efter bråket blev mannen skjuten, säger Byström.

Säpo inkopplade

Vem som ligger bakom de båda händelserna är fortfarande oklart. För att leda utredningen framåt har polisen ökat sin bevakning.

– Vi har tillsyn på en del objekt och olika platser, säger Byström.

De har också kontaktat Säkerhetspolisen (Säpo), som bistår utredningen.

– Vi har ofta ett gott underrättelseläge där vi kan bistå med information, så gör vi i det här fallet om det behövs, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

"Visa att vi är vänner"

Ismail Zengin har svårt att förstå syftet med att attackera in ideell förening.

– I lokalerna som nu är förstörda har vi datorkurser, gitarrkurser och ger läxhjälp. De som ligger bakom det här vill förstöra vänskapen mellan kurder och turkar. Men den chansen får de aldrig, säger han.

I helgen kommer en manifestation som kurdiska och turkiska kulturföreningarna i Fittja anordnar tillsammans, berättar Zengin.

– Vi ska visa att vi är vänner och att vi tar avstånd från allt våld.

Inrikesministern: Oroväckande

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker att händelsen i Fittja och beskjutningen av en kurdisk demonstration är klart oroväckande, skriver TT. Han håller sig underrättad om fallet.

– Utredningen får nu visa vad som faktiskt har hänt. Men vi vill inte ha någon eskalerande konflikt mellan olika grupper i Sverige, oavsett vilka de är, säger Ygeman.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Botkyrka

Säpo