Flygbolag

Sonen har nötallergi – familjen fick inte flyga

Av: 

Marielle Theander Olsson

När Lina och hennes sexårige son skulle flyga hem från Thailand fick de gå av planet.

Foto: AP.

NYHETER

Lina och hennes sexårige son skulle åka hem från Thailand när de blev avvisade från flygplanet. Orsaken var sonens luftburna jordnötsallergi.

Lina och hennes sexårige son hade bokat tur- och returbiljetter till Thailand med Thai Airways, via researrangören Ticket. Linas son har en luftburen allergi mot jordnötter och vid bokningen för ett år sedan meddelade hon att sonen var allergisk. Hon säger sig även ha upplyst flygbolaget om allergin strax innan de gick på planet.

På ditresan var det inga problem, men när de skulle flyga hem från Bangkok den 19 mars hann de knappt sätta sig på planet innan de fick gå av igen.

– De frågade om min sons allergi och jag sa att den var luftburen. Då fick vi gå av planet, säger Lina.

”Nu är det kört”

Väl tillbaka på flygplatsen fick Lina höra att flygbolaget inte ville riskera att behöva nödlanda och att hon kunde boka om sina biljetter efter ett dygn. Nästa dag visade det sig dock att det inte gick att boka om biljetterna.

– Det blev helt blankt i huvudet, det är inte sant tänkte jag. Jag tänkte att vi skulle få ta nästa flyg hem, men när vi inte fick det tänkte jag ”nu är det kört”, säger hon.

Enligt Lina fick hon ingen hjälp av Thai Airways att hitta nya biljetter. När hon vände sig till researrangören Ticket upplevde hon att de inte heller ville hjälpa henne. Eftersom Lina och hennes son saknade visum fick de tillbringa två dygn på flygplatsen innan hon hittade biljetter till Sverige med ett annat bolag.

– Vi hittade ett annat flygbolag som kunde flyga hem oss, men vi fick betala 27 000 för biljetterna, säger Lina.

”Jag hoppas de tar sitt ansvar”

Efter resan har hon kontaktat både flygbolaget och bokningsarrangören Ticket, men upplever att ingen har lyssnat på henne.

– De vill få det till att vi frivilligt gick av planet, men det finns folk som såg att vi blev avhysta. Jag hoppas att de tar sitt ansvar och ber om ursäkt, säger Lina.

När Aftonbladet når Ticket menar de att händelsen är olycklig.

– Vi är ledsna över den uppkomna situationen. Vi känner att det är viktigt att komma i kontakt med kunden och vi kommer att hjälpa henne i kontakten med flygbolaget och se till att hon får den hjälp hon behöver, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Kan aldrig garantera

Hon menar att ett missförstånd ligger till grund för händelsen.

– Kunden bokade online och där finns det inga möjligheter att lägga till om nötallergi, utan då får man informera en säljare. Kunden har kontaktat flygbolaget om det här, och då har något slags missförstånd uppstått.

Hon beklagar också att Lina inte fick hjälp när hon ringde och ville boka om biljetterna.

– Vi är jätteledsna för att kunden känner att hon har fått ett dåligt bemötande och vi kommer hjälpa henne för att se till att det bli en bra lösning på det här.

Hur ser rutinerna ut när det gäller nötallergier?

– Generellt kan vi aldrig garantera nötfrihet på planen, men vi kan hjälpa till att meddela flygbolagen att passageraren vill ha nötfri kost, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Lina har valt att inte medverka med sitt efternamn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygbolag

Allergi