Fler slutar sälja krossade linfrön

avMalin Wigen

1 av 2

Trots att Livsmedelssverket varnat för krossat linfrö som ska vara farligt finns produkten kvar på butikshyllorna.

I dag valde Ica att ta bort krossade linfrön ur det centrala stortimentet. Nu väljer också Risenta att ta bort det, skriver de i ett pressmeddelande.

Krossat linfrö är farligt och bör inte ätas alls, enligt Livsmedelsverket. Ändå står produkten kvar på butikshyllorna, skrev SVT på söndagen.

– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Tidigare i dag valde Ica att ta bort krossade linfrön helt ur sitt centrala sortiment. Men nu väljer tar också Risenta bort krossade linfrön ur sortimentet tills vidare, skriver de i ett pressmeddelande.

Detta för att det enligt Livsmedelsverket saknas tillräckligt med kunskap kring hur mycket man ska äta utan att man riskerar att skada hälsan.

Kan orsaka kräkningar

Linfrö innehåller nämligen ämnet linamarin – ett ämne som kan omvandlas till giftig vätecyanid, även kallat blåsyra, i kroppen. Giftet kan orsaka bland annat illamående eller kräkningar. Hela linfrön i måttliga mängder går bra att äta, men om fröna krossas görs innehållet mer tillgängligt för kroppen.

Det var för ett år sedan som Livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer gällande krossat linfö. Tidigare menade de att det gick bra att äta – så länge det först hettades upp i till exempel brödbak.

”Kan man lika gärna lägga ned”

Trots varningen har få producenter dragit tillbaka produkten. Producenten Saltå Kvarn är en av flera som saluför krossade linfrön. De uppger på förpackningarna att krossat linfrö innehåller linamarin men har ingen avsikt att trycka Livsmedelsverkets varningstext.

– Det är ju svårt att skriva på en förpackning att man inte bör äta produkten. Då kan man lika gärna lägga ner den, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn, till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Livsmedel