Täby

Flyttade vindruvorna till butikens städhylla

Av: 

Marielle Theander Olsson

NYHETER

En matbutik i Täby, norr om Stockholm, tyckte att vindruvorna innehöll för mycket bekämpningsmedel.

Då flyttades de till butikens städhylla.

Butiken säljer vanligtvis bara ekologiska vindruvor, men måste köpa hem vindruvor som inte är ekologiska när de är en annonsvara. Då valde de att placera dem i städhyllan.

– Jag anser att det är väldigt mycket kemikalier på dem så då tycker jag att kemikalier ska stå bredvid andra kemikalier, på grovkemhyllan. Vi är en matbutik och vi borde ta lite större ansvar, säger Joakim Skotte, handlare på Hemköp Alléns i Täby.

Idén fick han när kollegor påpekade att han inte följde avtalet om att han enbart sålde ekologiska vindruvor under annonsveckan.

– Förra gången jag bara använde svenskt bacon som extrapris i en annonsvecka istället för danskt fick jag en tillsägelse av en annan handlare att ”man ska hålla sig till annonsen”, säger Joakim Skotte.

”Ingen känga mot konsumenten”

Vindruvorna har nu fått dela utrymme med olika rengöringsmedel i fyra veckor. Under hyllan finns en text om varför druvorna flyttades dit:

”Hej! Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med. Ni hittar endast ekologiska vindruvor hos oss på Hemköp Alléns.”

Vissa kunder har blivit förvånade av att hitta frukt bland städprodukterna, men många har sett positivt på initiativet.

– Vi har fått jättebra respons, det är inte någon som har klagat. Jag har skrivit och förklarat varför vi har gjort såhär, och kunderna tycker att det är bra, säger Joakim Skotte.

Han hoppas nu att fler butiker ska följa efter.

– Det är ingen känga mot den vanliga konsumenten, men vi som har koll borde hjälpa till. Vi gör det för att fler ska haka på och att priset ska gå ner på ekologiska vindruvor, säger Joakim Skotte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Täby