Angelica Ström står för årets viktigaste sommarprat

avMalin Wollin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sveriges Radio

Mitt måndagsjobb är att recensera sommarens viktigaste sommarprat. För det är det. 

Sommarpratet om det lilla barnet som växer upp med en kollektiv skuld som i vuxenlivet blir till en skam över att förneka och förljuga sitt ursprung. Som har en mamma som är stridbar och arg och står på barrikaderna.

Minns ni när man var liten och hade vågat sig på att sova över hos en kompis? Hur papporna alltid var lite skrämmande hur snälla de än var, hur märkligt det luktade i huset hur mycket doft av kanelbulle och nyhängd tvätt som än präglade hemmet. Angelica är sju år när pappan hos bästisen stormar in i det fnissiga rummet och vill veta vad fan ”tattarungen” gör i hans dotters säng.

Detta är ett vittnesmål från en kvinna som vet allt om den skam som följer med ett romskt ursprung. Som har hört alla fördomar och inte nog med det, fått be om ursäkt för dessa fördomar när hon vid något enstaka tillfälle vågat dra ut dem i ljuset.

Men det är också en berättelse om att växa upp i skuggan av en förälder som har en mission.

Ett politiskt hela havet stormar över matbordet istället för middag och mjölk i glas. Rullade cigaretter istället för rulltårta.

Revanschen uteblir, man kan inte slå hatfulla tanten i blomsteraffären, men acceptansen och försoningen med sig själv och livet är desto större.

Men så kommer det där i slutet, det som är så lätt att känna igen, oavsett ursprung, oavsett ålder, oavsett allt. Känslan av att vara ensam trots att man är omgiven av människor. Hur universell den är ändå och hur den präglar oss, vi som känner den.

Angelica bygger upp en vemodig känsla av hur svårt det är att ha dubbla känslor inför sin mamma, litenheten, utsattheten, ensamheten. Sorgen. Och när Angelica avslutar sitt Sommar med att berätta att hon är stolt över sin mamma så börjar jag gråta. För det är så hon har byggt upp det, Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon, men som först och främst är Angelica.

Angelica Ström

Yrke: Speciallärare

Ålder: 62 år

Bor: Stockholm

Tidigare medverkan: Debutant

Skrytkvot: 1/5

Skvallervärde: 2/5

Känslostyrka: 5/5

Humornivå: 1/5

Åh fan-faktor: 3/5

Första meningen:

”Och det är alltså jag, Angelica Ström, som är den dotter min mamma Katarina Taikon talar om”

Sista meningen:

”Du har hört mitt, Angelica Ströms sommarprogram, tack för att du lyssnat”

Tre typiska låtval

1.Tom Waits – Innocent When You Dream

2. Sade – By Your Side

3. Wilco – Hate It Here

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM