Andra svarta lådan från Egyptair 804 har hittats

1 av 25 | Foto: En av de svarta lådorna från det kraschade Egyptair-planet.
NYHETER

Den andra av de två svarta lådorna från det kraschade Egyptair-planet har hittats, uppger AP.

Under torsdagen bärgades den första av de två lådorna som nu har börjat undersökas.

Det var i onsdags som utredarna från den egyptiska haveriutredningen meddelade att de sett de första bilderna av Egyptair-vraket på havets botten.

Under torsdagen bärgades en av planets två svarta lådor, också kallat färdskrivare, från Medelhavets botten.

Planet var utrustad med två svarta lådor. Den ena är en flight data recorder (FDR) och den andra en cockpit voice recorder (CVR), den senare hittades under torsdagen. Den innehåller de två sista timmarna av kommunikation inne från cockpit, det vill säga vad som sägs mellan piloterna och mellan cockpit och flygledningen, samt varningssignaler från flygplanet och bakgrundsljud.

Under fredagen kom beskedet att även den andra lådan, som innehåller 25 timmar av flygdata, hade hittats uppger AP.

Dock ska FDR-lådan fått hämtas i "flera delar" av det specialfartyg som sökte efter vraket uppgav den egyptiska haveriutredningen i ett uttalande.

Lådan var skadad

Även CVR-lådan, som bärgades under torsdagen, ska ha varit skadad, enligt BBC. Dock ska hårddisken som är den viktigaste för att säkerställa informationen vara säkrad i både lådorna.

Om minneskortets data är intakt och går att återställa finns en möjlighet att få fram information om vad piloten och andrepiloten sa till varandra före kraschen, samt eventuella larm eller ljud i bakgrunden. Enligt tidigare uppgifter ska rökdetektorer ska utlösts före planet försvann från radarn.

CVR-lådan fraktades under torsdagen till den egyptiska hamnstaden Alexandria och på fredagen meddelade egyptiska myndigheter att man påbörjat arbetet med att undersöka den uppger AP. Även den andra lådan kommer nu att transporteras till staden frö att undersökas.

Egyptairplanet, en Airbus A320, störtade den 19 maj i Medelhavet under en flight mellan Paris och Kairo. Ombord fanns 66 passagerare.

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM