Nyheter

Bo Strömstedt är död - blev 87 år

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Publicisten och Expressens före detta chefredaktör Bo Strömstedt har avlidit. Han blev 87 år.

– Han var gammal och det tog bara slut. Men klart att det känns konstigt att förlora sin pappa, säger sonen Niklas Strömstedt till Aftonbladet.

Vid 03-tiden natten mot fredag somnade publicisten och författaren Bo Strömstedt in efter en lång tids sjukdom. Sonen Niklas Strömstedt bekräftar uppgifterna för Aftonbladet.

– Han var gammal och det tog bara slut. Men klart att det känns konstigt att förlora sin pappa, säger han.

Chefredaktör på Expressen

Bo Strömstedt föddes 1929 i finländska Vasa och var chefredaktör på Expressen mellan 1977–1991. Han efterträdde då Per Wrigstad.

Strömstedt hade tidigare varit litteraturkritiker och chef för kulturredaktionen på samma tidning. Han har också varit hedersdoktor vid Lunds universitet och gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.

Under Strömstedts femton år som chefredaktör på Expressen fördubblades upplageavståndet till Aftonbladet, enligt TT. När han 1991 lämnade sin post var det under parollen "Sveriges mäktigaste tidningsman går". Detta då Expressens upplaga räknades till drygt 570 000 exemplar varje dag. Men i samband med detta uttryckte Strömstedt även en oro för att konkurrenten skulle slås ut.

– Om Aftonbladet försvann skulle Expressen dåsa till och tappa stinget, sa han i en intervju med TT.

Bara några år senare gick Aftonbladet om Expressen som Sveriges största tidning.

Riskerade fängelse

En av de mer omskrivna händelserna under Strömstedts tid på Expressen skedde året innan han lämnade sin post som ansvarig utgivare. Då väckte justitiekanslern ett mycket uppmärksammat åtal för grovt förtal. Detta efter att tidningen avslöjat uppgjorda bandy- och ishockeymatcher där enskilda spelare pekades ut för att mot betalning ha lagt sig, uppger TT.

Avslöjandet kom att kallas "spelskandalen", eftersom stora summor pengar hade satsats på de uppgjorda resultaten hos dåvarande Tipstjänst. Bo Strömstedt riskerade flera års fängelse i samband med händelsen men friades 1991 i samband med att en tryckfrihetsjury gav honom rätt på samtliga 176 åtalspunkter.

– Det var en nyttig och bra fajt för alla medier i Sverige. Hade JK lyckats med försöket att vidga området för allmänt åtal hade det varit till förfång för all journalistik, sa Bo Strömstedt till TT.

Varit sjuk länge

Bo Strömstedt var sedan 1953 gift med Margareta Strömstedt och far till Niklas och Lotten Strömstedt.

Strömstedt somnade in natten till fredagen efter en lång tids sjukdom. Hans anhöriga fanns omkring honom enligt vännen Olle Svenning.

– Beskedet var dessvärre väntat då han varit sjuk under en lång tid, säger Svenning till Aftonbladet.

Han berättar att det mot slutet blev allt svårare att få kontakt med sin vän men att det fanns stunder då han "glimtade till"

– Bo hade ett fenomenalt minne och kunde in i det sista fortfarande recitera svenska och finlandssvenska dikter.

"Fylld av fest och glädje"

Svenning beskriver Bo Strömstedt som en person fylld av fest, sång, musik och glädje.

– Han var en fantastisk kulturintresserad person som man hade stor glädje av att umgås med.

Nuvarande chefredaktören på Expressen, Thomas Mattsson, skriver i ett mejl till Aftonbladet att han fick beskedet under fredagsmorgonen och att det inte går att överskatta den betydelse som Bo Strömstedt hade för Expressen.

– Han var ju en man av vackra ord snarare än överord, men jag tycker att Bo personifierade hela vår själ. Han konstaterade att "kontroversen är kvällstidningens livsluft" och just så är det ju: Vi ska söka strider i domstolar och med makthavare, och under en tid då medie-Sverige var så mycket mindre än idag berikade han nyhetsförmedling och debatt med sin gärning i Expressen.

Hur minns du honom?

– Bo var – och är! – naturligtvis en förebild för mig och alla publicister som tror på journalistikens möjlighet att balansera det lätta med det tunga, och som tror att etablerade medier har en viktig uppgift för att också upplysa, skriver Thomas Mattsson i mejlet. 

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: