Danielsson: ”Hatet och hoten äter på en”

Anders Danielsson avgår som generaldirektör för Migrationsverket efter att ha lett myndigheten under en hårt ansträngd tid.

Han lämnar för att bli generalsekreterare på Röda korset – men medger att kritiken, hoten och hatet har tärt på honom.

– Det har varit allt från att jag ska skjutas till att jag ska avgå, säger Anders Danielsson.

Fredag morgon kom beskedet: Anders Danielsson, 62, avgår som generaldirektör för Migrationsverket.

Den 1 december tillträder han i stället som generalsekreterare för Röda korset.

Den skarpa frågan om det nya jobbet kom för en vecka sedan, uppger han. Dessförinnan var det en rekryteringsprocess som varade under sommaren.

– Det låter så dramatiskt att jag avgår. Man kan också uttrycka det som att jag går vidare. För mig är det mitt liv och min utveckling och jag har fått möjlighet att jobba i en annan organisation med ett annorlunda uppdrag. Efter snart fem år på Migrationsverket och efter noga övervägande tyckte jag att det passade mig bra, säger han.

Kritiken mot Anders Danielsson och mot Migrationsverket har varit pågående och höjts i intensitet i samma takt som flyktingströmmarna ökat.

”Avgick självmant”

Som generaldirektör har Danielsson tagit stor plats i det mediala rummet – vilket lett till kritik om att han varit för politisk i sitt arbete.

När hans avgång offentliggjordes uppgav en källa att en orsak till avhoppet var just att han ansetts ”för politisk”.

Men enligt Danielsson avgår han ”helt och hållet självmant”.

– Det är mitt eget beslut och det har inte funnits påtryckningar från någon. Sedan är det klart att jag har diskuterat det med vänner och familj men det finns inga påtryckningar, säger han.

I samband med den pågående flyktingkrisen har läget på Migrationsverket varit ansträngt. En del av kritiken har handlat om för långa handläggningstider, men även de anställdas situation har kritiserats.

Drabbats av hot och hat

Anders Danielsson säger att Migrationsverket varit en av de mest utsatta myndigheterna de senaste åren. I synnerhet förra hösten, menar han.

– Många tittar på 2015 som om det vore det enda året. Men för oss på Migrationsverket har det varit en kraftig ökning av asylsökande sedan 2012, sedan blev det såklart extremt stort fokus i höstas. Men tillsammans med kommuner och frivilligorganisationer tycker jag att vi lyckades lösa uppgiften att ge tak över huvudet till 140 000 människor som kom under fyra månader. Med ett litet undantag någon natt, säger han.

En konsekvens av arbetet, säger Anders Danielsson, har varit att han som person har drabbats av mycket hot och hat.

– Det är inte så att jag går runt på stan med mörka solglasögon och är rädd. Men det är klart att det äter på en. Det är sällan vi får hyllningskörer runt oss, säger han.

Hoten har i många fall varit obehagliga.

– Det har varit allt från att jag borde skjutas till att jag borde avgå. Det är klart att det inte är roligt. Det är jobbigt och det påverkar mig som människa. Men jag är inte ensam om det. Det är många på Migrationsverket och på andra myndigheter som gör ett jättebra arbete, är väldigt lojala mot sin uppdragsgivare och som utsätts för attackerna och de troll som finns på internet i dag, säger Anders Danielsson.

Publisert: