”Väntetiderna ger mig inget annat val”

avAnnika Sohlander Cassel

Monica, 52, från Sundsvall tvingas flytta tillbaka till USA får att få sjuksköterskejobb

SUNDSVALL. Efter en separation flyttade Monica Denham, 52, tillbaka till Sverige från USA.

Här hoppades hon få jobba som sjuksköterska.

Men efter mer än två år har hon fortfarande inte fått igenom sin legitimation. Så nu ger hon upp och flyttar tillbaka.

– Jag vill stanna men de långa väntetiderna ger mig inget annat val.

Foto: Olle Melkerhed
Monica Denham.

Monica Denham, som är uppväxt i Matfors utanför Sundsvall, lämnade Sverige när hon var 24 år. Hon gifte sig och utbildade sig till sjuksköterska i USA. Efter en fyraårig utbildning med kandidatexamen jobbade hon bland annat på en kirurgisk avdelning och med intensivvård.

När äktenskapet tog slut ville Monica återvända till Sverige för att jobba. I oktober 2014 påbörjade hon sin ansökan, och i juni 2016 flyttade hon tillbaka.

– Jag har min mamma och syster här och såg fram emot att få ”komma hem” och att få jobba i den svenska sjukvården.

Men att få legitimationen godkänd av socialstyrelsen och därmed få jobba som sjuksköterska i Sverige skulle visa sig svårare än hon hade kunnat ana.

För den som utbildats i ett EU-land räcker det med att visa sin legitimation och kunna svenska för att få jobba. Men för Monica som hade utbildat sig i ett land utanför EU var första steget att bevisa att utbildningen är godkänd enligt svenska mått.

Det tog ett år.

– Jag skickade med personbevis i min ansökan men det hade de missat vilket försenade ärendet. Det kändes väldigt byråkratiskt med snåla telefontider speciellt när jag måste åka tillbaka och jobba i USA i mellantiden.

I december 2015 fick hon anmäla sig till kunskapsproven. Hon missade två moment med några få poäng.

Då fanns det möjlighet att göra om proven på våren och hösten men det ändrades.

Socialstyrelsen sköt hela tiden upp informationen kring nästa provtillfälle, enligt hemsidan på grund av förändringar.

Det utlovade mer information under våren.

– Men sedan ändrades det till sommaren och nu står det under hösten på hemsidan. Snart ändras det väl till vinter, säger Monica Denham uppgivet.

Ingen mer information har lagts ut och Monicas frågor på mejl besvaras med standardiserade svar med en hänvisning till webbsidan.

– Det är irriterande och frustrerande. Jag har en bra utbildning, jag är svensk och det är sådan kris på sjuksköterskor att de får stänga vårdavdelningar. Ändå får jag inte jobba, det måste betyda att det är på tok för byråkratiskt, säger hon.

Monica har fått hoppa in som undersköterska på akutvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Där vill de gärna behålla henne.

– Men jag har varken tid eller råd att vänta längre. Det enda jag vill göra är att göra det som jag är utbildad till och har jobbat med i många år.

Om hon skulle göra om provet och klara det får hon ändå räkna med att vänta ytterligare cirka 1,5 år innan legitimationen är ett faktum.

Nästa steg är en kurs i författningskunskap med prov. Sedan väntar praktik på tre olika ställen i flera månader, platser som den sökande får ordna själv och som inte ger någon ekonomisk ersättning.

För Monica Denhams del innebär det att hon återvänder till USA i oktober.

– Jag önskar att man kunde se mer till individen och det gäller inte bara mig. För något år sedan försökte en av världens bästa neurokirurger från Syrien få legitimation i Sverige men tvingades ge upp. Jag måste kunna försörja mig men systemet är så stelbent att jag inte orkar kämpa längre.

Socialstyrelsen medger att väntetiderna för legitimeringsärenden varit alldeles för långa, men att de jobbar på att bli mer effektiva.

– Det är klart att det är problematiskt om vissa tröttnar och ger upp, säger biträdande avdelningschef Erik Magnusson.

Enligt Socialstyrelsen beror dröjsmålet med informationen på att de gjort en ny upphandling för kunskapsproven för alla legitimationsyrken.

– När det gäller sjuksköterskor var det tidigare Göteborgs sjukhus som skötte proven, nu är det Lund. Det innebär fler provtillfällen och att fler får möjlighet att göra proven. säger Erik Magnusson, som utlovar ett nytt provtillfälle för sjuksköterskor senare under hösten.

Han medger att väntetiderna för legitimationsärenden varit orimligt långa men att de ständigt jobbar för att förbättra de steg de kan påverka.

– Det är ett problem om det tar så lång tid att vissa tröttnar, speciellt när det är sådan brist på sjuksköterskor. Samtidigt vet jag att alla aktörer inser att det gäller att få ett så smidigt och effektivt system som möjligt.

Till en viss del bedöms ansökningarna redan nu individuellt till exempel kring språkkunskaper, men kunskapsproverna måste vara lika för alla, förklarar han.

– Det är lagstadgat att de som jobbar med legitimationsyrken ska ha samma kompetens så kunskapsproverna måste vara nålsögat som man tar sig igenom, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA