Brott

”Virtuell gangster” greps av polis – utlämnas till Sverige

Av: 

Zbigniew Kuczynski

NYHETER

Utpekas som hjärnan bakom dataliga som lurat till sig 250 miljoner

WARSZAWA. En 34-årig man greps tidigt på torsdagsmorgonen när polsk specialpolis slog till mot en lägenhet i Poznan.

Mannen är sedan ett år tillbaka efterlyst av svensk polis via Europol.

34-åringen misstänks vara hjärnan bakom en liga som med skadligt datavirus lurat till sig minst 250 miljoner kronor från olika företag.

Det var enheten inom den polska polisen som går under benämningen ”Skuggjägarna”, specialiserade på att hitta efterlysta personer i hela Europa, som tidigt i torsdags morse slog till mot en lägenhet i staden Poznan i västra Polen.

Där greps en 34-årig man, med initialerna ”G.H”, som under det senaste året under olika falska identiteter ska ha gömt sig på flera platser i Europa.

Polisen ville inte lämna mer information om mannen – som dock, så snart som möjligt, ska utlämnas till Sverige.

”Virtuell gangster”

”G.H” kallas i polsk media för en ”virtuell gangster”. Mannen, och den kriminella liga han misstänks ligga bakom, ska via skadliga datavirus ha lyckats lura till sig hundratals miljoner kronor från företag i Sverige och Polen.

Den polska polisen har inför tillslaget samarbetat tätt med svensk polis. Samtidigt med gripandet i Polen ska flera personer ha gripits även i Sverige. Hela aktionen koordinerades med Europol och specialenheten för databrott, CBSP.

– G.H. är utpekad som ledare för en grupp brottslingar som opererat i Polen och i Sverige, och som lurat till sig stora summor med hjälp av skadliga datavirus, säger CBSP:s talesperson, Agnieszka Hamelusz, i ett uttalande.

Det ska vara bevisat, enligt Hamelusz, att gruppen – där nu samtliga huvudpersoner tros ha gripits –  ska ha lyckats lura till sig minst 250 miljoner svenska kronor.

Togs på sängen

Efter torsdagens tillslag höll chefen för ”Skuggjägarna” en pressträff. Den polska specialenheten, som oftast letar upp polska medborgare, är för övrigt så hemlig att dess chef inte visar sitt ansikte offentligt – vid mötet med media i torsdags morse dolde han det bakom en skidmask.

– Mannen hade gömt sig i en lägenhet i Poznan, där vi hittade honom efter flera månaders spaning, innan vi slog till, berättade han.

Där blev den efterlyste 34-åringen bokstavligen tagen på sängen – han låg fortfarande och sov när polisen stormade in.

Vid gripandet ska även en stor summa kontanter ha hittats i lägenheten.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hotet: Rysk robot kan kapa internet

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Europol