Fru Trump anklagas för stöld - av Michelle Obamas tal

Av: Jonas Löfvenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Melania Trump tyckte inte att de professionella talskrivarnas arbete dög, så hon lät göra sina egna ändringar.

Hon anklagas för att ha plagierat Michelle Obama.

Det pinsamma anförandet hölls på Republikanska konventet inför 23 miljoner tv-tittare.

Nu tar medarbetaren Meredith McIver på sig skulden.

En av de böcker som Meredith McIver skrivit om Donald Trump.
En av de böcker som Meredith McIver skrivit om Donald Trump.

I samband med det Republikanska konventets öppnande den 18 juli höll Melania Trump, Donald Trumps fru, ett tal till partivänner och till nationen. Presidentkandidaters respektives stöd och person är av stor vikt i USA så talet på partikonventet inför 23 miljoner tv-tittare behövde vara perfekt. Men det hela slutade i pinsamheter.

Anlitade landets bästa talskrivare

Nu kan New York Times berätta att Donald Trump, på inrådan av sin svärson och rådgivare Jared Kushner, hade anlitat två av landets bästa talskrivare för att hjälpa sin fru.

Matthew Scully och John McConnell har bland annat skrivit det tal som president George W. Bush gav till nationen efter terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001.

Redan förra månaden ska de ha skickat ett utkast till fru Trump. Men de fick inget svar. Det visade sig att Melania Trump inte gillade talet och själv hade börjat ändra i texten. Till sin hjälp tog hans fru hjälp av en kvinnlig medarbetare från makens stab – Meredith McIver, författare och före detta balettdansös. Hon har bland annat skrivit boken Think Like a Billionaire tillsammans med Donald Trump.

Till slut fanns bara små fragment av originaltalet kvar. Men vad som hade tillkommit var knappast en förbättring. Melania Trump anklagas nu för att ha plagierat stora delar av det tal som Michelle Obama höll på Demokraternas partikonvent för åtta år sedan – ord för ord.

Matthew Scully och John McConnell kände inte till ändringarna.

Hon tar på sig skulden

Händelsen har blivit en av de senaste dagarnas största nyheter och i dag tog Meredith McIver på sig skulden för misstaget. Enligt AP ska hon ha erbjudit sig att säga upp sig, något som Donald Trump inte gått med på.

McIver skriver i sitt pressmeddelande att när hon pratat med Melania Trump så hade de talat om personer hon gillade. Hon ska då ha nämnt Michelle Obama och citerat några passager från hennes tal. McIver ska då ha antecknat dessa och det ska sedan ha blivit en del av den slutgiltiga texten.

Hon ska ha missat att kontrollera Michelle Obamas tal och nu tar på sig hela ansvaret för misstaget. McIver ber också om ursäkt.

Hon skriver även hur mycket hon beundrar familjen Trump och vill inte att händelsen ska kasta skugga över Donald Trumps historiska kampanj.

Stor skandal

Talet betraktas som en stor skandal i USA. Bara att möjligen talet ska ha plagierats betraktas som anmärkningsvärt. I vanliga fall anlitas ett stort antal experter som kontrollerar texten ord för ord och även använder sig av datorprogram för att försäkra sig om att talet inte är kopierat.

Att Melania Trump också möjligen plagierat just Michelle Obamas tal blir än mer pinsamt då Donald Trump är väldigt kritisk mot både president Obamas styre och politik.

Även många i den afroamerikanska befolkningen är mycket kritiska mot det som har hänt. Dels på grund av den debatt som länge pågått i USA om att den vita befolkningen kapitaliserar på afroamerikaners kultur genom att stjäla deras arbete och kulturella uttryck. Och dels för att det sticker i ögonen att plagiatet skett från USA:s första afroamerikanska första dam.

Trump: ”Goda nyheter”

Donald Trump och hans stab och medarbetare avfärdar det hela som ett misstag. Enligt NYT förnekar vissa till och med i vissa fall att det som hänt har hänt.

Och i dag verkar Trump snarare var nöjd med all publicitet.

"Den goda nyheten är att Melanias tal fått mer press än något annat tal i den politiska historien, särskilt om man tycker att all press är god press", skriver han i en tweet.

Han följer upp med en analys av medialäget samtidigt som han påminner om Hillarys tidigare misstag.

"Medier lägger mer tid på sin undersökning av Melanias tal än vad FBI gjorde på att utreda Hillarys mejl," skriver han på Twitter.

Publicerad: