Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

68-årige mannen släpps ur häktet

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

HELSINGBORG. Helsingborgs tingsrätt beslutade att den mordmisstänkte 68-åringen ska försättas på fri fot. Han har varit häktad sedan oktober förra året.

– Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för två mord. Men skälen till häktning är inte tillräckliga. Han försätts omedelbart på fri fot, säger lagmannenKaroline Fridolf.

Efter en kort överläggning kom beskedet – 68-åringen släpps på fri fot. Misstanken mot honom kvarstår men rätten väljer att släppa honom av humanitära skäl.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för mord. Det går inte att utesluta att han avviker men det är inte en självständig grund för häktning, säger Karolin Fridolf, lagman.

Jubel utbröt

När beskedet kom att 68-åringen försattes på fri fot utbröt jubel på åhörarbänken. Anhörig till mannen skrek ut sin glädje. Själv fattade 68-åringen advokatens hand och greppade den hårt.

– Han sa "Tack" och var väldigt berörd. Han hade tårar i ögonen, säger Lars Kruse, advokat.

– Det är inte den typ av gärningsperson där det finns en risk för en fortsatt brottslighet. Det man har bedömt är om det har finns någon påtaglig flykt risk och det har man bedömt att det inte finns, kommenterade åklagare Kerstin Eriksson frisläppandet.

Hon konstaterar att fallet är är komplext.

– Utmaningen är det är en juridisk prövning av en nödvärnssituation som ställs på sin spets. Det är där centrum ligger. Vad har hänt och vad kan man kräva av en person under de förhållandena som var.

”Har gått ned 22 kilo”

68-åringen har suttit häktad sedan oktober förra året och, har enligt advokaterna, mått mycket dåligt.

– Han har gått ned 22 kilo och har fått göra flera sjukhusbesök på grund av sina hjärtproblem. Det är en form av tortyr att sitta inlåst så länge i ett litet utrymme, säger Lars Kruse.

Under den sista rättegångsdagen pläderade åklagare, målsägarbiträde och advokater för sina teser om vad som hänt kvällen då skotten föll. Åklagarna Anna Broomé och Kerstin Eriksson yrkade på att mannen ska dömas till 15-års fängelse för mord. Mannen, menar de, befann sig visserligen i en nödvärnssituation men använde en oförsvarlig mängd våld och hade ett uppsåt.

– Han skjuter mot dem från nära håll genom en låst dörr. Våldet är alldeles för grovt i ett för tidigt skede, säger Kerstin Eriksson.

Mannen kan möjligen få några års straffrabatt av åldersskäl. Men deras hållning är att att han ska ha ett långt fängelsestraff.

– En försvårande omständighet är att det är två offer. Då utgår man från livstidsfängelse i straffvärde, säger Kerstin Eriksson.

Det är inget nytt Rödebyfall, påpekade åklagaren. I Rödeby blev ett handikappat barn utsatt för trakasserier under flera år. Det blev inte 68-åringen, hävdar åklagaren, dessutom var styrkeförhållandena annorlunda.

– När det gäller Rödebyärendet är de sex stycken som kommer in på gården, säger Anna Broomé.

SE OCKSÅ

Så gick dödsskjutningen i Vallåkra till – se polisens rekonstruktionsfilm

Har haft uppsåt

I det aktuella fallet i Vallåkra fanns, enligt åklagarna, inget som tyder på att de två bröderna i skottögonblicket var på väg in i huset.

– När han hämtar vapen och laddar det befinner han sig i ett kraftigt övertag. De har inte kunnat uppfatta faran när han kom, säger Kerstin Eriksson.

– Att skjuta två personer utan förvarning, det måste anses vara oförsvarligt. Han kan inte vara straffri på den grunden.

”Högre krav än polis”

Försvarsadvokat Johan Eriksson inledde sin plädering med att tala om hur poliser genom åren agerat när de hamnat i hotsituationer. 1990 till 2015 sköt svenska poliser ihjäl 26 personer, säger han.

– 16 av dem var det i nödvärn. I 10 av fallen var det inbillat nödvärn. Det fanns inte något vapen men polismannen trodde att det fanns ett, säger Johan Eriksson.

Han varnar rätten för att sätta sig till doms över den rädsla som 68-åringen kände under angreppet – då måste de först själva ställa sig i bara underbyxorna, i sin hall en mörk kväll. För att understryka detta gav Johan Eriksson en rad exempel på rättsfall när poliser har handlat irrationellt under stark rädsla.

– Det här målet handlar inte om något annat om vilka krav man kan ställa på 68-åringen, sa han. Det syns som om man vill ställa högre krav på honom än på en polis.

Dom i målet kommer den 29 juni.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

Brott

Helsingborg