Stödet för Nato större än motståndet

Foto: AP
Natos högkvarter i Bryssel.
NYHETER

För första gången är andelen i den så kallade SOM-undersökningen som ställer sig för att Sverige ska gå med i militäralliansen Nato större än andelen som är emot, skriver tre forskare på DN debatt.

30 procent av svenskarna i undersökningen, som gjordes förra året, anser att det är ett dåligt förslag att Sverige söker medlemskap i Nato, medan 38 procent anser att det är ett bra förslag.

"Den nationella SOM-undersökningen 2015 innebär ett trendbrott. Nato-anhängarna är för första gången fler än Nato-motståndarna", skriver forskarna Joakim Berndtsson, Ulf Bjereld och Karl Ydén på debattsidan.

Förra året svängde Centerpartiet och Kristdemokraterna till att verka för ett svenskt medlemskap. SOM-undersökningen bekräftar en Sifoundersökning i september förra året, som också visade en övervikt för Natomedlemskap, liksom en undersökning från Ipsos i januari 2016.

Bara 15 procent 1994

SOM-undersökningen har undersökt svenskarnas inställning till Natomedlemskap sedan 1994. Då tyckte som jämförelse bara 15 procent av svenskarna att det var ett bra förslag, medan 48 procent tyckte att det var dåligt. Enligt forskarna var opinionen i frågan stabil till 2012, och har därefter kraftigt svängt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato