Här tar brandmännen rast – efter 30 timmar

1 av 2
NYHETER

Här tar utmattade brandmän i Kanada sin första rast efter 30 timmars arbete.

Trots att de lyckats skydda många hem hotar skogsbranden i Alberta fortfarande att förgöra staden Fort McMurray.

– Det finns en risk att hemmen som räddats snart kan vara i fara igen, säger Devin Capcara vid brandkåren i Strathcona county.

Den stora skogsbranden i Kanada är fortfarande utom kontroll och myndigheterna i provinsen Alberta har utlyst katastroftillstånd.

Omkring 90 000 människor har tvingats lämna staden Fort McMurray. Många av dem har tagit sig till Edmonton omkring 40 mil söderut.

Tio brandmän från Strathcona county, som ligger strax öster om Edmonton, har åkt i motsatt riktning.

Djur kvar i husen

På en bild som brandkåren i Strathcona county lagt ut på Twitter syns sju av dem ta igen sig på en gräsmatta i ett villaområde i Fort McMurray.

– Jag tror att det där var efter ungefär 30 timmars arbete. Det var mer eller mindre den första chansen de hade att ta en rast, säger biträdande insatschef Devin Capcara till CBC.

Han berättar att nästan alla invånare lämnat staden. Däremot har brandmännen stött på husdjur.

– De har berättat att de i princip rörde sig från hus till hus för att försöka rädda hemmen inom grannskapet de hade tilldelats, säger Devin Capcara.

Blåser in glödande kol

Arbetsförhållandena beskrivs som extremt besvärliga.

– Bränderna kring Fort McMurray är väldigt, väldigt intensiva. Vindarna blåser in glödande kol i staden. Många byggnader har gått förlorade, säger Devin Capcara.

Brandmännens arbete har dock inte varit förgäves.

– De har lyckats rädda många fastigheter. Men bränderna pågår fortfarande. Det finns fortfarande en risk att hemmen som räddats snart kan vara i fara igen.

ARTIKELN HANDLAR OM