Stödet för språkrören vacklar i Stockholm

1 av 5
NYHETER

Kongressombuden i Stockholms stad har tappat förtroendet för Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Nu uppger flera källor för Aftonbladet att stödet för Miljöpartiets språkrör vacklar betänkligt även i det viktiga Stockholms län.

– Många vill byta ut båda två, säger en MP-källa.

Natten mellan söndag och måndag gick tidsfristen ut för de distrikt och avdelningar inom Miljöpartiet som ville skicka in förslag till valberedningen på vilka som ska vara partiets språkrör framöver.

Flera distrikt har sagt att de stödjer Åsa Romson och Gustav Fridolin. De sittande språkrören har även fått stöd av bland andra ex-språkröret Per Gahrton.

”Stödet är stort för Bolund och Lövin”

Samtidigt har MP-distriktet i Norrbotten krävt att de båda MP-topparna måste bytas ut och ersättas av biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund. Dessutom har flera tunga MP-företrädare krävt att Åsa Romson måste bort, medan Gustav Fridolin kan vara kvar.

I slutet av förra veckan stod det klart att även en stor majoritet av ombuden i Stockholms stad, som är den största kongressdelegationen, saknar förtroende för språkrören. Man har däremot inte nominerat några personer man vill se som efterträdare.

Nu uppger också flera källor för Aftonbladet att stödet för Romson och Fridolin vacklar betänkligt även i kommunerna i Stockholms län - även de en tung maktfaktor inför kongressen.

– Många vill byta ut båda två. Flera gillar inte tanken på att bara göra sig av med det kvinnliga språkröret. Stödet i länet är stort för Per Bolund och Isabella Lövin, säger en källa.

”Vill hålla det internt”

Stockholms län har ingen egen kongressgrupp, utan kommunavdelningarna skickar sina egna ombud.

– Det är tydligt att Åsa och Gustav har underskattat hur stort missnöjet är runt om i hela landet, säger en MP-källa.

Miljöpartiets valberedning, som i början av förra veckan öppnade upp arbetet igen med att ta fram nya språkrör, ska presentera sina förslag på språkrör innan kongressen i Karlstad som inleds den 13 maj.

Aftonbladet har sökt Elin Olsson, distriktsordförande för MP i Stockholmsregionen, men hon har avböjt att kommentera hur man ser på språkrörsfrågan.

– Vi vill hålla det internt tills valberedningen presenterat sitt förslag, säger hennes pressekreterare Pontus Tengby.

Flera distrikt har valt att inte säga vad de kommunicerat till valberedningen, samtidigt som flera är splittrade i språkrörsfrågan. Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har varit tydliga med att de vill sitta kvar som språkrör om de får ett starkt mandat på kongressen.