Förslag: Fler djur på äldreboenden

I Eskilstuna finns redan en satsning på så kallade vårdhundar.

Nu vill ledamöterna i kommunfullmäktige gå ett steg längre.

– Vi ska ha sällskapsdjur på våra äldreboenden, säger Stefan Krstic (L) till P4 Sörmland.

I Eskilstuna finns det i dag en hundförare som hälsar på stadens äldreboenden med en hund då och då. Men det räcker inte, tycker Stefan Krstic som representerar Liberalerna i Eskilstunas kommunfullmäktige.

Han pekar på att djur kan dämpa ångest och oro hos boende på till exempel demensboenden, rapporterar P4 Sörmland. Därför har han lagt fram en motion till kommunfullmäktige.

– Den handlar om att vi ska ha sällskapsdjur på våra äldreboenden. Och se om man kan få till fasta vårdhundteam så att det blir någon slags kontinuitet bland de äldre och sällskapsdjuren, säger Stefan Krstic.

Kan handla om hamstrar

Redan i dag finns det djur som bor på äldreboenden i kommunen. Bland annat har en katt inkvarterats på boendet Solåsen. Fler sådana initiativ hoppas Stefan Krstic på.

– Det behöver inte alls handla om hundar eller katter. Finns det ett stort önskemål om hamstrar till exempel, så borde kommunen kunna hjälpa till, säger han till P4 Sörmland.

Krstic tycks ha tvärpolitiskt stöd i frågan. Mikael Edlund är socialdemokrat och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Han säger att allergier och liknande eventuella hinder måste tas in i bedömningen. Men går det att lösa ser han gärna fler djur på Eskilstunas äldreboenden.

– Jag är i grunden oerhört positiv till det, för jag vet ju själv djurens betydelse för människors vällevnad. Och hamnar du då på ett vård- och omsorgsboende och saknar en katt, så är ju inte jag emot att du ska kunna ha det, säger han till P4 Sörmland.

Publisert:

Ämnen i artikeln