Taxen Signe försvann i skogen – dök upp på oväntat ställe

Foto: Privat/TT
Signe hade ett äventyr – som tur är slutade allting gott.

avMalin Wigen

NYHETER

Under älgjakten med sin husse Andreas Jonsson fick taxen Signe upp ett spår på en räv. Därefter följde ett intensivt dygn innan hon kunde återförenas med sin familj igen, skriver Norrköpings Tidningar.

I lördags följde sjuåriga taxen Signe, som bor med sin familj i Valdemarsvik, med sin husse Andreas Jonsson på älgjakt, något hon har gjort flera gånger. När hon under jakten fick upp ett spår på en räv var det sista gången jägarna såg henne.

– Sen miste de kontakten med henne i skogen, hon kom aldrig tillbaka till återsamlingsplatsen, säger Maria Jonsson som är matte till Signe.

Hittade Signe – men hon försvann igen

De försökte leta efter henne men då det var mörkt var de tvungna att avbryta för att återuppta letandet dagen efter. I och med att de känner till alla rävgryten gick de och spanade vid dem då de misstänkte att hon hamnat i ett.

– Av ren tur eller slump så lyckades vi hitta rävgrytet hon befann sig i, vi hörde henne skälla därifrån.

Det enda de kunde göra då var att försöka distrahera henne från räven så att hon skulle vilja komma ut.

– Men det här är ju en tax och vid jakt så finns det inget annat där och då som spelar någon roll.

Räven lämnade till slut grytet och Signe följder efter, åt helt fel håll, och försvann.

”Den kunde ju ha dött”

Signe skulle dock snart bli sedd av en uppmärksam bilägare. På söndagseftermiddagen kom nämligen Bengt Rejhed körandes på E 22 då han var på väg hem till Stockholm, skriver NT. Söder om Valdemarsviksavfarten fick han syn på en tax som gick längs vägkanten intill motorvägen.

– Jag stannade, blev god vän med hunden och plockade med den i bilen. Den kunde ju ha dött om den korsat vägen, säger Bengt till tidningen.

”En väldig lyckträff att han åkte dit”

Han ringde polisen som bad honom komma med taxen till stationen, vilket Bengt tyvärr inte hade tid med. Istället åkte han till närmsta ställde där det kunde finnas folk – och av alla ställen blev det Ica-butiken där Marias dotter sommarjobbat.

– Det var en väldig lyckträff att han körde just dit, min dotter är ju ett känt ansikte där, säger Maria.

Till saken hör att dottern hade skrivit ett Facebookinlägg där hon efterlyste Signe. En tjej på Ica kopplade ihop efterlysningen med den inlämnade taxen och kontaktade familjen Jonsson som kunde återförenas med sin hund.

– Hon hade haft det bra där och fått i sig leverpastej.

Glada att hon klarade sig

Maria säger att de är lättade att Signe inte blev överkörd på vägen då den är väldigt trafikerad på söndagar. Nu har Signe fått vila sig hemma efter ett rätt intensivt dygn.

– Hon var ju väldig trött. Hon har fått tagit det lugnt och ätit. Vi har inte haft något stort kalas för henne, utan bara varit glada över att hon är hemma igen, säger Maria och fortsätter:

– Det var en serie lyckliga omständigheter som gjorde att hon klarade sig.