Rousseff inför riksrätt under OS

Publicerad 2016-06-07

Brasiliens president Dilma Rousseff.

Rättegången mot Brasiliens borttvingade president Dilma Rousseff kommer att avslutas mitt under de olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti, enligt en tidsplan som nu fastslagits av riksrättskommissionen.

Den tillförordnade presidenten Michel Temers allierade i senaten har försökt att påskynda förfarandet, men kommissionens ordförande, Raimundo Lira, höll fast vid den ursprungliga tidsplanen och satte den 16 augusti som slutdatum för rättegången.

Beslutet är ett bakslag för den nya administrationen, som är angelägen om att Temer snabbt ska kunna få mer makt att införa tuffa åtstramningsåtgärder för att få kontroll på landets enorma budgetunderskott och få ekonomin att växa igen.

Bakslag för Temer

Rousseff ersattes av vicepresidenten Temer då hon tvingades bort från makten i en omröstning i senaten, som fastslog att hon skulle ställas inför riksrätt. Om Rousseff döms kommer Temer att sitta på presidentposten fram till 2018, mandatperioden ut.

På onsdag kommer riksrättskommissionen att börja höra vittnen och experter och presentera resultatet inför senaten den 28 juli. Senaten kommer att rösta om betänkandet den 2 augusti och båda sidor har sedan 14 dagar på sig att framföra sina slutgiltiga argument innan beslut fattas om Rousseff ska dömas eller inte.

Sargat OS-land

De första olympiska spelen i landet var tänkt att visa upp Brasilien som en viktig global aktör. Nu kommer det istället att äga rum i ett land som befinner sig mitt i den värsta recession sedan 1930-talet och en politisk kris som grundar sig i en omfattande korruptionsskandal.

Brasilien kämpar med att förbereda idrottsanläggningar och Rios kollektivtrafik inför det enorma idrottsarrangemanget. Samtidigt försöker de bekämpa ett utbrott av det myggburna zikavirus som hotar idrottare och besökare.