5 saker som INTE får hända i kväll

Publicerad 2016-10-09

Experter enades om att  om att Clinton gick vinnande ur den förra debatten men att hon  inte vann på egna bedrifter utan snarare på grund av Trumps tillkortakommanden.

Dags för rond två i Trump vs Clinton.

Lita på att de har förberett sig – men det finns ett par fällor som kan förstöra allt.

1. Hillary Clinton hostar/svimmar

Efter att bilderna på Hillary Clintons kollaps på 9/11-ceremonin kablades ut över världen hamnade hennes hälsa i fokus. Clinton är 68 år och en kampanj, för att inte tala om presidentämbetet, är otroligt påfrestande. Minsta lilla tecken på ytterligare svaghet kommer säkerligen sätta igång spekulationerna igen.

2. Trump låter sig provoceras

En man som kan bli provocerad av en tweet ska inte ha sina fingrar nära kärnvapenkoderna, är en av Clintons favoritoneliners under kampanjen. Hon upprepade det på den första debatten. Och visst har fler än Clinton ifrågasatt affärsmannens humör och stubinlängd. I den första debatten höll han sig kall, men ett snedsteg här skulle kunna ge Hillary-kampanjen ytterligare bränsle. Speciellt efter en minst sagt tuffa veckor för Trump, med skatteavslöjanden och sexistiska videos.

3. ... Eller blir för slätstruken

Trump har baserat sin kandidatur på att framställa sig som en sanningssägare som inte är politiskt korrekt. Men när han samtidigt ska försöka vara presidentfäig riskerar det att krocka. Risken är att Trump tappar sina mest inbitna fans om han går allt för mainstream och börjar prata som en politiker, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

4. Clintons arrogans fortsätter 

I valdebatten år 2000 lade demokraten Al Gore fram sin mest arroganta sida. Han skakade på huvudet, rullade på ögonen och suckade när George W Bush pratade. Gore vann som bekant inte. Även Clinton anklagades för arrogans efter den första debatten. Ingen vinnande strategi för en redan impopulär kandidat.

5. Någon får hjärnsläpp

En av primärvalskampanjen 2012:s mest minnesvärda ögonblick var när republikanen Rick Perry skulle lista de tre departmeneten han ville lägga ner. Men efter två departement tog det stopp. Perry mindes inte, vilket fick honom att utbrista det numera klassiska "oops". Perrys kandidatur havererade kort efteråt.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö